Трагедія в Затоці: 15 чому або що залишилось за кадром

12:36, 16.06.2016
Трагедія в Затоці: 15 чому або що залишилось за кадром

Треба написати, тому що слова душать.


Спочатку передмова. Позавчора я летіла з Торонто. Перед зльотом пасажирці стало погано. Дуже швидко матеріалізувалися медики. Після нетривалого спілкування пасажирку вивезли на каталці. Все зайняло хвилин десять. Історію хвороби не питали, паперів не заповнювали. Все потім. Спочатку - чоловік, його біль.
 
Знайомий летів в літаку, де сталася аналогічна ситуація. Літак посадили. Пасажира врятували. Рахунок йшов на хвилини.
 
У вівторок в Затоці потонули двоє дітей і двоє дорослих. Дівчинка - дочка моїх хороших знайомих з Тернополя. Батьки, отримавши страшну звістку, мчали в ночі в Білгород-Дністровський морг. Нам допомогли знайомі і незнайомі люди, щоб швидше закінчити всі процедури і відвезти дітей і дорослих додому, де вони знайдуть вічний спокій.
 
Вони їдуть зараз по трасі, і люди у зустрічних авто не здогадуються, який страшний вантаж везе симпатичний на вигляд мікроавтобус.
 
У вівторок, як повідомляють очевидці, на морі був шторм. Діти з Тернополя прийшли на море організованою групою. З педагогами. Всі були на морі другий день. Вода холодна. Спочатку не купалися. Потім все-таки зайшли в море. Хвилі накрили перших дітей. Почалася паніка. Двоє дорослих чоловіків почали виштовхувати дітей на берег. Один з них - шкільний вчитель, інший -  сторонній хлопець з Хмельницького.  Когось  виштовхали. Марту і Віталія не змогли. Самі почали тонути.
 
Потонули всі четверо.
 
І я сиджу перед комп'ютером і у мене у голові одні суцільні чому?
 
ЧОМУ діти опинилися на пляжі під час шторму?

ЧОМУ вони пішли в воду тоді, коли були півтораметрові хвилі?

ЧОМУ педагоги дозволили це зробити?

ЧОМУ на всьому пляжі не виявилося жодного, навіть поганенького рятувального кола?

ЧОМУ на пляжах відсутні рятувальники як клас?

ЧОМУ місцеве самоврядування економить на людських життях, прекрасно знаючи, скільки людей тоне в тому ж Білгород-Дністровському районі?

ЧОМУ на базі відпочинку «Надзбруччя» було все, крім інструкторів і тих, хто розуміє в організації інфраструктури в подібних місцях відпочинку дітей?

ЧОМУ у нас не закриваються пляжі, якщо знаходитися на них небезпечно для життя?!

ЧОМУ доставка загиблих із Затоки в Білгород-Дністровський (це 20 кілометрів) коштує 800 гривень за 1 людину (не піднімається рука писати по-іншому), і чому її здійснює ритуальне бюро, яке виїжджає паралельно зі Швидкою допомогою? Співробітник ритуального бюро мені відповів так: «Ні міліція, ні медики НЕ ХОЧУТЬ (виділено мною) везти. Нам доводиться». А хто винен? А якщо у людей немає грошей? А якщо немає родичів?

ЧОМУ люди, які втратили близьких, повинні бігати по інстанціях, знімати копії, ставати жертвами «розводів» від похоронного бізнесу? Чи не можна цю страшну формальність зробити не принизливою і не зневажливою, а нормальною? У нас, повторюся, обійшлося. Завдяки допомозі тих, хто міг допомогти .

ЧОМУ Білгород-Дністровський морг - це страшна, напівзруйнована будівля з мінімальним обладнанням, з незрозуміло на якому чесному слові працюючим холодильником,  в купі сміття, з вибитим ямами і розкиданим камінням?  

ЧОМУ ніде сісти, випити води, попрощатися з рідними? На лавках - змінюються низка співробітників, що палять та регочуть, двох ритуальних агенцій, що орендують, мабуть, приміщення в будівлі моргу. Там, у цих підрядників, все відремонтовано. Пофарбовано. Шматок цивілізації в болоті і розрусі.

ЧОМУ будівля моргу знаходиться в місці, через яке весь час ходять люди? Я за 3 години побачила усіляких - п'яних, тих, що лаються матом, тих, хто бавиться, тусується ...

ЧОМУ у нас немає ні крапельки поваги до чужої смерті? Я все розумію, але ж людяність ніхто не відміняв, правда?

ЧОМУ ці верткі хлопці з ритуального бізнесу атакують родичів, що погано розуміють, і нав'язують свої послуги? Одна справа, коли ці послуги замовлені, інше - коли вас гвалтують вкрадливим голосом. Це бридко. Те, що я бачила сьогодні, це бридко.
 
Я можу ще багато своїх ЧОМУ писати. Але ж все зрозуміло, правда?
 
Морг - це місце, куди потрапляють практично всі.
 
Ні народитися без принижень не можна, ні померти. Так виходить?
 
... А верткі хлопці з ритуальних послуг взяли в оборот директора бази відпочинку. Він привіз родину одного з загиблих. Директор скаржився комусь в телефон: «Я вже заплатив 28 тисяч, у мене більше немає».
 
Все відбувалося на п'ятачку, все було чутно ...
 
Поліція за фактом загибелі людей  розпочала два карних провадження: «умисне вбивство (кваліфікація - нещасний випадок )» і «неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей».
 
До речі, поліція Одеської області була єдиним офіційним органом,  який дав інформацію .
 
Минула доба з моменту загибелі чотирьох людей на пляжі в Одеській області, в тому числі, двох дітей. За цей час ЖОДНА офіційна особа з керівників будь-якого рангу не дала ЖОДНОГО коментаря і не висловила ЖОДНОГО слова співчуття.
 
... Коли ми їхали, до мене підійшов один із співробітників моргу і попросив:  «Напишіть про все це. Розкажіть. Ми працюємо в скотських умовах. Гірше цього моргу в Одеській області немає ...".
 
P. S. Мартусю, хай Матір Божа несе тебе легесенько на своїх крилах до янголів. Бо віднині ти стала однією з них ...