Російський флагман «Адмірал Макаров» у Севастополі було пошкоджено дронами

13:09, 30.10.2022
Російський флагман «Адмірал Макаров» у Севастополі було пошкоджено дронами

Безпілотник атакував флагман Чорноморського флоту рф «Адмірал Макаров». (twitter.com/geoconfirmed)

Флагман Чорноморського флоту рф «Адмірал Макаров» та ще щонайменше два кораблі були вражені та пошкоджені ударними безпілотниками-камікадзе під час атаки у Севастопольській бухті 29 жовтня.

 

Як інформує Україна молода, це засвідчує розслідування групи волонтерів GeoConfirmed.

 

Зокрема, розслідувачі проаналізували фото і відеокадри з безпілотних надводних апаратів (USV, Unmanned Surface Vehicle), які блукали в гавані та в морі біля тимчасово окупованого Севастополя.

 

 

Розслідувачі опублікували відео атаки на фрегат класу "Адмірал Григорович", якому в  Чорноморському флоті відповідає лише "Адмірал Макаров".

 

Зйомка перервалася, оскільки, імовірно, безпілотник вдарився об судно і вибухнув.

 

На іншому відео можна побачити атаку на тральщик класу "Натя" - "Іван Голубець". За повідомленням  Міноборони рф він отримав "незначні" пошкодження. 

 

На одному з відео видно, як ще один безпілотник блукає між пришвартованими кораблями в гавані, ймовірно, шукаючи мішень для обстрілу. Зйомка обривається, коли безпілотник зіткнувся з судном і ймовірно вибухнув.

 

На основі відеозапису можна зробити висновок, що він знаходився біля щонайменше 4 кораблів і для атаки зробив майже розворот.

 

На думку розслідувачів GeoConfirmed, виходячи з усіх відеоматеріалів, було задіяно від 6 до 8 безпілотників. Три використовувалися на кораблях.

 

У GeoConfirmed зазначили, що безпілотники використовувала Україна.

 

«Виходячи з усіх наявних відеоматеріалів, можна з великою ймовірністю стверджувати, що

 

Безпілотники прорвали оборону Севастопольської бухти;

Було задіяно 6 USV;

Щонайменше 3 кораблі були уражені з USV», - йдеться у висновку розслідувачів.

 

Як повідомляла «УМ», 29 жовтня в окупованому Севастополі повідомили про вибухи - нібито російські кораблі "відбивали атаку безпілотників".

 

Російське міноборони заявило, нібито Збройні сили України о 4-й годині ранку  атакували безпілотниками окупований Севастополь. При цьому, росіяни підтвердили пошкодження лише морського тральщика "Іван Голубець".

 

Сили оборони півдня припускають, що причиною суботніх вибухів в окупованому Севастополі могли стати невдалі запуски російськими загарбниками ракет протиповітряної оборони.

 

Після цього МЗС росії оголосило, що Москва на невизначений термін призупиняє свою участь в зерновій угоді.