Росія продовжує нарощувати бойові можливості окупаційних військ на сході України

30.12.2021
Росія продовжує нарощувати бойові можливості окупаційних військ на сході України

Українські військові пильно стежать за ворогом. (Фото ООС)

На передовій упродовж доби, 28 грудня, з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано два порушення режиму припинення вогню.


Ворог обстрілював позиції українських захисників на Луганщині, неподалік Катеринівки та Кримського, з автоматичних та протитанкових гранатометів, а також великокаліберних кулеметів.
Із початку доби 29 грудня, станом на 11-ту годину з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню: поблизу Новолуганського збройні формування агресора вели вогонь з автоматичних станкових гранатометів.


Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил унаслідок дій ворога немає. Українські захисники відкривали вогонь у відповідь, не застосовуючи заборонене Мінськими домовленостями озброєння, та змусили противника припинити обстріли.


Криміногенна ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил оцінюється як стабільна. За добу 28 грудня підрозділи поліції зведених загонів перевірили 2 тис. 873 транспортні засоби, 3 тис. 611 осіб, виявлено 28 адміністративних правопорушень та розкрито 11 злочинів.


Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на тимчасово окуповану територію прослідувало 983 особи, а на підконтрольну Україні територію прибуло 998 осіб.


У порядку реалізації комплексу безпекових заходів в інтересах цивільного населення піротехнічні розрахунки ДСНС України зі складу Об’єднаних сил розмінували майже 1,5 гектара території та передали на знищення 61 вибухонебезпечний предмет.


Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що командування ЗС РФ протягом грудня цього року продовжувало нарощувати бойові можливості оперативного угруповання російських окупаційних військ  на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях.


Зокрема, окупанти приховано завозили залізничним і автомобільним транспортом з території РФ до з’єднань і частин 1-го (Донецьк) та 2-го (Луганськ) армійських корпусів пальне, бойову техніку, озброєння і боєприпаси, засоби радіоелектронної боротьби, безпілотні літальні апарати. Також для прихованого постачання майна військового призначення окупанти використовували так звані «гуманітарні конвої».


Водночас Москва значно збільшила постачання до з’єднань і частин окупаційних військ бойових броньованих машин, як нових, так і відновлених або модернізованих на російських ремонтних підприємствах.


Крім того, до ворожих підрозділів для комплектування посад за окремими військовими спеціальностями, насамперед розвідників, снайперів, артилеристів, зв’язківців, фахівців радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби, направляють кадрових російських військовослужбовців та найманців з числа громадян РФ.