В Естонії рятували з-під криги собаку, а витягли вовка

10:11, 23.02.2019
В Естонії рятували з-під криги собаку, а витягли вовка

(фото EUPA)

В Естонії кілька робітників помітили собаку, що відчайдушно намагався вибратися з крижаної річки. Вони його врятували, відігріли й доправили до ветклініки.А потім з'ясувалося, що це вовк. 

 

Про це повідомляє BBC.

 

Чоловіки працювали біля запруди на річці Пярну, що поруч з естонським містом Сінді. У якийсь момент вони помітили, як неподалік собака впав у крижану воду й попри всі намагання не міг звідти вибратися. Людям вдалося розчистити шлях крізь кригу й врятувати тварину. Вони навіть доправили його до найближчої клініки, щоб там "собаці" надали допомогу. Лише там робітники з'ясували, що "пес", якого вони витягли з води і посадили до своєї машини "зігрітися", є диким вовком.

 

У Естонському союзі з захисту тварин (EUPA) відзначають - у тварини був дуже низький артеріальний тиск, коли її доправили до ветеринарів, що і пояснює її покірну та неагресивну поведінку під час рятувальної операції. "Нам треба було його пронести через схил. Важив він небагато", - розповів один з чоловіків, Рандо Картсепп, естонській газеті Postimees. "Він був спокійний, спав у мене на ногах. Коли мені треба було простягти ноги, він підіймав голову, - додає естонець.

 

Перші підозри про те, ким насправді є врятований "пес", з'явилися у ветеринарів - надто великою була тварина як на собаку. Але лише місцевий мисливець, добре обізнаний з тутешніми вовками, чітко встановив, що це вовк - молодий самець, віком близько року.Маючи цю інформацію у клініці вирішили після лікування помістити вовка у клітку. Ветеринари побоювалися, що тварина може стати вже не такою покірною, коли краще себе почуватиме.

 

                                                                     

 

У EUPA повідомили, що саме вони сплатили вартість лікування, і додали: "На щастя, все закінчилося добре".Вовк поправився буквально за день. Після цього на нього повісили нашийник з датчиком GPS - щоб біологи могли відстежувати його переміщення та використати це у дослідженнях - і відпустили на волю.

 

"Ми такі щасливі з того, як закінчилася вся історія, й хотіли б подякувати всім причетним. Особливо тим чоловікам, які врятували вовка, а також лікарям з клініки, що не побоялися лікувати і годувати дику тварину", - відзначають у EUPA.

 

 

В Естонії живуть сотні вовків, але самі по собі вони зазвичай намагаються уникати людей.Лише кільком з них за останні роки вдалося повісити ошийники для спостережень. А минулого року ряд природоохоронних організацій визнали вовка національною твариною Естонії. В Україні також водяться вовки, і так само іноді вони потрапляють до людей.

"У нас в таких випадках зазвичай телефонують у зоопарки і вимагають викуп за мільйон, погрожуючи, що вб'ють. І, власне, звичайно вбивають. Хоча в Естонії вовків багато й вид мисливський, але ніхто не здіймає істерик. Чи не тому, що замість вовків борються з браконьєрством, й косуль на всіх вистачає?" - прокоментувала у своєму Facebook історію в Естонії кандидат біологічних наук та дослідниця вовків Марина Шквиря.