Росія від початку окупації переселила до Криму 500 тисяч своїх громадян - Меджліс

19:58, 22.02.2019
Росія від початку окупації переселила до Криму 500 тисяч своїх громадян - Меджліс

У Криму на будь-якому підприємстві й навіть у дитячих садках є люди, які відповідають за співпрацю зі спецслужбами (фото: "Дзеркало тижня")

Росія за п’ять років окупації Криму переселила на півострів близько півмільйона своїх громадян.
 
Про це повідомив програмний директор держпідприємства "Кримський дім" Алім Алієв під час прес-конференції у п’ятницю, передає "Укрінформ".
 
"За даними Меджлісу кримськотатарського народу, близько півмільйона людей в’їхали в Крим з Росії. Їх привезли", - сказав він.
 
У свою чергу перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова зазначила, що для такої репресивної системи, яка сьогодні утворилася в Росії, є класичною політика "вичавлення" людей.
 
З одного боку, за її словами, з Криму витісняються активні, патріотично налаштовані до України люди або взагалі спроможні та готові до опору. З іншого боку - заселяються різні військові, ФСБ, спеціальні сили, консультанти, які допомагають інтегрувати Крим у простір Росії, бюрократи, "правильні" вчителі, які проводять "політагітки", щоб показати дітям, як "погано жилося в Україні і як гарно живеться в Росії".
 
За словами Еміне Джапарової, зараз у Криму на будь-якому підприємстві й навіть у дитячих садках є люди, які відповідають за співпрацю зі спецслужбами.
 
Алім Алієв також поінформував, що за офіційною статистикою, близько 35 тисяч внутрішньо переміщених осіб - це люди, які виїхали з Криму. Водночас, згідно з даними громадських організацій, таких людей 50 тисяч.
 
"Я хочу наголосити - це є абсолютно якісний показник, а не кількісний показник, бо відбувся так званий "відтік мізків". Виїхали молоді професіонали, журналісти, суспільно-політичні діячі, діячі культури і освіти, бізнесмени, також частина активного студентства", - сказав Алієв.
 
Ці люди, як повідомив Алім Алієв, здебільшого розселилися у трьох регіонах - у Києві, на Херсонщині та у Львові й області.
 
Нагадаємо, в серпні 2018 року постійний представник України в ООН Володимир Єльченко заявив, що Росія перемістила в окупований Крим 108 тисяч російських громадян, щоб змінити на півострові демографічний склад населення.