1,5 мільярда гривень Януковича надійшли для передачі армії

18:06, 22.02.2019
1,5 мільярда гривень Януковича надійшли для передачі армії

Гроші Віктора Януковича зберігалися на 100 рахунках (фото: BBC)

На рахунок Казначейської служби в п'ятницю, 22 лютого, надійшли 1 мільярд 478,5 мільйона гривень, переданих державі на виконання спецконфіскації коштів оточення колишнього президента-утікача Віктора Януковича. 
 
Про це повідомила прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган у Facebook.
 
Вона нагадала, що тиждень тому генпрокурор Юрій Луценко повідомив про конфіскацію 1,5 мільярда гривень, які будуть спрямовані на підтримку армії.
 
За словами Юрія Луценка, гроші Віктора Януковича зберігалися на 100 рахунках.
 
Як роз'яснив генпрокурор, ці кошти, вкрадені різними способами на території України, виводилися з країни через декільках офшорних юрисдикцій і потрапляли до "всесвітньої мийки".
 
Ці гроші скерують до Міноборони та витратять на підтримку армії. Українські військові отримають нові ракети, протитанкові керовані ракетні снаряди, бронемашини та системи управління вогнем. Крім того, гроші використають для завершення комплексної системи облаштування держкордону.
 
Зауважимо, 7 лютого тимчасовому керуючому було передано квартиру Віктора Януковича на Оболонській набережній у Києві. Експерти оцінили майно екс-президента в столиці в 36 мільйонів гривень.
 
Як повідомляла "УМ", захист утікача Януковича просить суд вправити описки у вироку.
 
18 лютого стало відомо, що утікач Янукович оскаржив вирок у 13 років тюрми за державну зраду.
 

Нагадаємо, Віктор Янукович отримав вирок у 13 років за державну зраду України. Януковича звинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу: державна зрада, пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України і пособництво у веденні агресивної війни. Прокуратура вимагає засудити екс-президента до 15 років в'язниці.

 

Янукович також фігурує в інших кримінальних провадженнях, які наразі перебувають на стадії слідства. Це, зокрема, незаконне заволодіння державними резиденціями, злочини проти майданівців, численні економічні злочини та інше.
 
Екс-президент з 2014 року переховується в Росії.