У Києві відкриють благодійну виставку картин на підтримку військовополонених моряків

22.02.2019
У Києві відкриють благодійну виставку картин на підтримку військовополонених моряків

Митці зобразили на своїх картинах буксири, які захопили росіяни під час абордажу у Керченській затоці.

У Києві 23 лютого у фортеці Косий капонір відкриють благодійну виставку картин iз метою допомогти військовополоненим морякам.
 
Представляють полотна, які впродовж двох місяців малювали художники з різних регіонів країни для наших співвітчизників, які стали жертвами військового конфлікту в Керченській протоці 25 листопада 2018 року. 
 
Головна мета заходу — привернути увагу суспільства до незаконних дій уряду Росії проти полонених українських військових моряків, а також до свавілля, що коїться в російських в’язницях.
 
— Художники-мариністи взяли за основу роботу української художниці родом iз Литви Беати Куркуль «Маленький кораблик, повертайся додому», яка була написана відразу ж після драматичних подій у Керченській протоці, — пояснила Євгенія Ейдер, родичка наймолодшого матроса броньованого катера «Бердянськ» Андрія Ейдера.
 
— Кожен автор створив копію цієї картини у своєму стилі, своїх кольорах i зі своїми емоціями.

Частину робіт планують подарувати незаконно полоненим морякам, як тільки вони зможуть повернутися додому, в Україну. Додатково передали й інші картини для участі у благодійному аукціоні. Всі кошти, виручені від їх продажу, будуть спрямовані на допомогу захопленим українським військовим.
 
Організатори благодійної виставки картин — Управління цивільно-військового співробітництва Збройних сил України спільно з командуванням Військово-Морських сил Збройних сил України, Національним військово-історичним музеєм України, Національним історико-архітектурним музеєм «Київська фортеця» та рідними військовополонених українських моряків.
 
Нагадаємо, наприкінці листопада минулого року російська прикордонна служби атакувала, а потім — незаконно затримала два українські катери «Бердянськ» i «Нікополь», а також буксир «Яни Капу» в Керченській протоці.
 
За брехливою версією Кремля, військові кораблі України намагалися прорватися до територіальних вод РФ. Україна наполягає, що кораблі йшли у порт Маріуполя та стали жертвою провокації з боку Росії. 
 
На борту українських суден перебували 24 військовослужбовці ВМС України, як мінімум шестеро з них отримали поранення. Наймолодший, одесит Андрій Ейдер, уже в російському СІЗО відзначив своє 19-річчя. На даний час усі військовополонені моряки України перебувають у місцях позбавлення волі на території Російської Федерації.