Герой Майдану Микола Дзявульський помер з усмішкою на вустах (відео)

20:37, 21.02.2019

“Лікар сказав, що такої щасливої смерті ще не бачив…”, - донька Героя Майдану Миколи Дзявульського - Оксана Саліванчук каже: коли батька убили, він помирав з усмішкою на вустах.

“Для нього Україна була понад усе”, - додає Оксана.

На Майдан у Києві Микола Дзявульський приїхав одразу після розгону мітингу студентів. За три місяці протестів в рідну Шепетівку приїздив усього пару разів: на Новий рік та Різдво.

Та й у ті дні не сидів удома: зустрічався з людьми та організовував Віче на підтримку Євроінтеграції.

Решту часу він жив зі своєю сотнею в Жовтневому палаці. Або “Палаці Свободи”, як його називали активісти. Одним з перших зустрічав земляків, які приїздили на Майдан.

20 лютого 2014 року Дзявульський разом з побратимами пішов на вулицю Інститутську, аби підтримати мирний протест. Та потрапив на мушку снайпера: той влучив Герою Майдану прямісінько в серце.

“Він зроби все, що міг зробити для України”, - переконана донька Миколи - Оксана Саліванчук. А ще в її пам’яті спливає їхня прогулянка парком у Львові. Спогадами про батька Оксана поділилася у відео, знятому в рамках проекту “Характери гідності”.



Відео до роковин тих подій зняли спільно Національний музей Революції Гідності та організація "Родина Героїв Небесної Сотні".

56-річний Микола Дзявульський народився у родині репресованих українців в Красноярському краї. Йому було 4 роки, коли сім’я повернулася додому із заслання. І ця історія, ймовірно, і визначила характер чоловіка.

Наскільки дієвою людиною він був, можна зрозуміти з переліку посад, які він займав. Був заступником директора школи в Шепетівці, депутатом міськради, керував місцевим союзом підприємців, осередком партії “Собор” та Товариства політв’язнів. Згодом, приєднався до “Свободи”.

Дивіться також історії інших Героїв Небесної сотні.

Зокрема, яким був сотник з Івано-Франківщини Сергій Дідич.

Історію журналіста В'ячеcлава Веремія, якого убили "тітушки" за спробу зробити фото.

Як у Небесній сотні опинився неповнолітній студент Назар Войтович.

Володимир Чаплинський: Героя Майдану убили коло намета, який він поставив сам.