Слідчі перевіряють ймовірну загибель екс-беркутівця Руслана Горбика в Сирії

21:36, 20.02.2019

Підозрюваний у розстрілах Майдану екс-беркутівець так званої "Чорної роти" Руслан Горбик, який наприкінці лютого 2014-го виїхав до Росії та був оголошений у розшук, міг загинути у Сирії, на службі у ПВК "Вагнер".

 

Наразі цю інформацію перевіряє слідство, повідомляє Громадське


У 2015 році Руслан Горбик отримав громадянство Російської Федерації. Його мати, Надія Горбик, розповіла, що там він працював спочатку масажистом, а потім влаштувався у поліцію. У лютому 2018 рідних повідомили про його смерть, не зазначивши обставин. Поховали Руслана Горбика у рідному селищі Лучинець Вінницької області. Тіло рідним передавали на кордоні Харкова з Росією.

 

Після смерті Руслана Горбика до слідчих ГПУ надходила інформація від жителів Вінницької області про те, що колишній беркутівець міг загинути у Сирії під час операції за участі приватної військової компанії "Вагнера".

 

Найманці компанії залучались до війни на Донбасі, а останнім часом беруть участь у війні в Сирії. Слідчі перевіряють цю версію. Натомість, рідні Руслана Горбика кажуть, про його службу найманцем нічого не знали, у спілкуванні чоловік був скритим, лише зазначав, що не винний у розстрілах.

 

За словами однокласника екс-беркутівця Артура Матієка, виїхати чоловіку допоміг "тренер беркутівців".

 

У розстрілах Майдану підозри оголошено 26 екс-беркутівцям так званої "чорної роти". На лаві підсудних перебувають лише п’ятеро. Очільник спецроти Дмитро Садовник втік до Росії восени 2014-го, ще 20 беркутівців — наприкінці лютого. 16 з них знаходяться на території Російської Федерації, 4 — в анексованому Криму. Частині з них вдалося отримати російське громадянство, частині — притулок. Видавати їх на прохання української прокуратури Росія відмовляється.