У Харкові аферистка організувала угруповання для виманювання грошей у пенсіонерів

20.02.2019
У Харкові Московський районний суд покарав штрафом організаторку злочинної групи, члени якої два роки тому під виглядом карток, призначених нібито для магазинних знижок, підсовували літнім людям звичайнісінький папір.
 
 
Як повідомили у прокураторі Харківської області, до організації входило 4 підгрупи, які діяли в різних регіональних центрах.
 
У кожній з них «працювало» по 3-4 людини.
 
Учасники шахрайської схеми підходили до людей похилого віку поблизу супермаркетів із пропозицією долучитися до акцій на товари.
 
Пропонували конверт з карткою, що нібито давала право на знижку при покупці. Але для її отримання потенційним жертвам треба було виконати дві умови.
 
По-перше, учасники мусили довести свою платоспроможність, поклавши до того ж таки конверту певну суму грошей. Розмір «завдатку» напряму впливав на відсоток знижки.
 
А по-друге, активувати отриману картку люди мали у магазині вже наступного дня.
 
Ось там на них і чекав неприємний сюрприз. Бо у супермаркеті акцію ніхто не проводив. А в кожному конверті замість грошових купюр лежав порізаний папір, підсунутий шахраями практично на очах своїх жертв днем раніше. Тобто аферисти ще під час розмови у шулерський спосіб підміняли конверти. 
 
У ході слідства було встановлено більше ніж 10 епізодів такого шахрайства. Під час обшуку правоохоронці вилучили велику кількість візитних карток та рекламних оголошень і листівок, зошити з чорновими записами, банківські картки, рюкзак із великою кількістю нарізаного газетного паперу за формою грошових купюр, а також сувенірних грошей номіналом по 100 євро та 100 доларів США. 
 
Розгляд справи тривав два роки. Днями організаторці оборудки винесли вирок, згідно з яким вона має сплатити штраф, а також компенсувати збитки потерпілим на загальну суму 12 тисяч гривень.