Лимони за 110 грн: у Харківському зоопарку замовили фрукти та ягоди за шаленими цінами

07:42, 15.02.2019
Лимони за 110 грн: у Харківському зоопарку замовили фрукти та ягоди за шаленими цінами

Лимони закупили по 110 грн за кг (фото: pixabay.com)

Харківський антикорупційний центр розповсюдив інформацію про вартість фруктів, які закуповуватиме для місцевого зоопарку фірма-переможець тендеру.
 
«Полуниця — по 105 гривень за кілограм, виноград — по 270 гривень, помаранчі і банани — по 95, — повідомив представник ХАЦ Євген Лисичкін. — У конкурсі взяли участь дві підприємниці. Перемогла Владлена Марченко, яка отримає на продукти 3 мільйони 264 тисячі гривень. З них близько 2 мільйонів заплатить зоопарк, а ще мільйон виділяють із міського бюджету».
 
Усі ці продукти призначені для хвостатих мешканців «Планети мавп», які, згідно з «райдером», ласуватимуть ще й лимонами і хурмою по 110, ожиною по 250 та чорницями з ананасами по 350 гривень за кіло.
 
Наскільки незамінною для раціону тварин є подібна коштовна екзотика, сказати важко.
 
А от з їхньою вартістю все очевидно навіть без спеціальної експертизи. Сьогодні навіть на дорогих харківських ринках можна ці фрукти купити за вдвічі та навіть утричі нижчою ціною.
 
А якщо звернутися до оптовиків, то й іще дешевше. Переможці харківського тендеру у вмінні набивати собі ціну впевнено обігнали і своїх колег з інших міст.
 
За даними ХАЦ, «Планеті мавп» купуватимуть яблука і груші, відповідно, по 35 і 65 гривень, а їхнім родичам-мешканцям Київського зоопарку — по 10,5 та 24,46 гривні.
 
У Миколаєві постачальники ще більш стримані, бо «золоті» за розцінками харківських посередників мандарини та апельсини продають усього лише по 40 гривень. 
 
У зоопарку пояснити таку дивну калькуляцію не беруться.
 
«Аукціон не виходив за межі законодавства стосовно державних електронних закупівель, — кажуть там. — Грошові кошти перераховує казначейство безпосередньо переможцю торгів, минаючи розрахункові рахунки зоопарку. Зоопарк не є зацікавленою особою. Ми можемо укладати договори тільки з кандидатом, якого визначила система ProZorro. З переможцем аукціону ведуться переговори про можливе зниження ціни на фрукти».
 
Як «УМ» уже повідомляла, наразі в Харківському зоопарку триває реконструкція, вартість якої сягнула майже 2 мільярдів гривень.