Поліція Київщини «кришує» афери «Батьківщини» - політолог

16:45, 12.02.2019

Виборча фаза президентської кампанії виходить на принципово новий рівень загострення, набуваючи все більшої скандальності та провокативності. Яскравою ілюстрацією цього етапу може слугувати ситуація, яка трапилась 8 лютого 2019 року у Білій Церкві, пише  політолог Володимир Манько у статті для ZIK.

 

За версією, яку поширює прес-служба «Батьківщини», саме в цей день у місті під час виступу кандидата в президенти Юлії Тимошенко на площі перед Білоцерківською міською радою було влаштовано декілька провокацій: група молодиків кинула дві димові шашки у людей, які прийшли на зустріч з Тимошенко, і до поліції надійшло телефонне повідомлення про замінування автомобіля, припаркованого на площі.

 

Вже за півтори години після вказаних подій "Батьківщина" виступила з офіційною заявою, поклавши відповідальність за "організацію провокації" на Службу безпеки України.

 

Дещо дивним видається той факт, що заява "Батьківщини" з’явилася на їх офіційному сайті як заздалегідь підготовлена для поширення офіційна позиція. Завчасно визначено було і "винуватців" – твердження про причетність до інциденту працівників СБУ нічим не обґрунтоване. На тих самих підставах у білоцерківських подіях можна було звинуватити колумбійських партизанів або сомалійських піратів.

 

Однак поза увагою медіа залишились як деталі самої події, так і ланцюжок обставин, що їй передували.

 

Автомобіль, з приводу якого надійшов анонімний дзвінок про мінування, знаходився за сценою і його перевірка ніяким чином не заважала проведенню зустрічі.

 

                                                                                               

 

Димові шашки були кинуті не в центр мітингу, що було б логічно з точки зору ефективності, а з самого краю площі, що жодним чином не могло і не перешкодило виступу Юлії Тимошенко.

 

Крім того, це сталося під кінець виступу "леді Ю".

 

Це, у свою чергу, викликає підозру щодо головної мети, яку переслідували тіньові ляльководи – не зірвати зустріч кандидата з громадянами, а створити інформаційний привід і фон для гучних звинувачень. 

 

                                                                                                                           

 

Дивує також оперативність реагування поліції, яка в сутінках і диму змогла затримати всіх (!) сімох учасників хуліганських дій. Як це можна було зробити і чому не тікали самі "провокатори" – питання залишається відкритим. Ймовірно, поліція була попереджена про ексцес, який мав трапитись, і була відповідним чином підготовлена, а самі учасники провокації, зі свого боку, були впевнені у лояльності правоохоронців?

 

                                                                                                                        

 

Так, напередодні зустрічі у Білій Церкві за участі Юлії Тимошенко 6 лютого 2019 року голова Київської обласної ради від партії "Батьківщина" Ганна Старикова приїжджала для тривалої особистої зустрічі з начальником Білоцерківського відділу поліції Геннадієм Мельниченком.

 

                                                                                                                              

 

Виникає логічне запитання: з чого це з’явились такі довірливі відносини між головою Київоблради, членом «Батьківщини» і поліцією Київщини? Ні для кого вже не є таємницею факт негласного політичного союзу між Юлією Тимошенко та міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. Можна зробити припущення, що поліцейські підрозділи на місцях отримали вказівку керівництва надавати всю необхідну допомогу новим політичним союзникам з «Батьківщини». Тим більше, значна частина нинішньої верхівки керівництва МВС, пов’язана своїм становленням та кар’єрою з Київщиною. Голова Національної поліції України Сергій Князєв багато років пропрацював в Білій Церкві. Його перший заступник Вадим Троян керував Головним управлінням МВС у Київській області.

 

Тому напрацьований арсенал можливостей у керівників поліції Київщини більш ніж серйозний – «кришовані» бізнес-структури, вплив на міських голів, контроль над різноманітними парамілітарними утвореннями, групами «тітушок», маніпулювання організаціями ветеранів АТО.

 

Для вирішення різнопланових проблемних питань у розпорядженні поліції Київщини завжди є структури, які або організують рейдерське захоплення, або проведуть акцію «громадської непокори». 

 

В цьому плані варто згадати вибори Баришівської селищної об’єднаної територіальної громади, які відбулись 23 грудня 2018 року. Саме під час цих виборів спайка поліції і партійної організації «Батьківщини» Київської області проявились найбільш яскраво.

 

Усвідомлюючи, що за результатами голосування партія програє вибори в ОТГ, в м. Баришівка була оперативно направлено групу «тітушок» з завданням провокування заворушень, зриву роботи виборчих дільниць для створення можливості визнання виборів такими, що не відбулись. 

 

Групу у складі 14 осіб затримали і передали поліції. Під час огляду у затриманих вилучили травматичну і холодну зброю. Також було встановлено, що «тітушки» – жителі Білої Церкви, пересувались на мікроавтобусі «Мерседес Спринтер» білого кольору, який належить підприємству «АТН», контрольованому радником міністра МВС Сергієм Чеботарем. Більше того, затримані «спортсмени» входять до угруповання Тихоступа, якого пов’язують з уже знайомим нам керівником Білоцерківського відділу поліції Геннадієм Мельниченком. Самого Тихоступа свого часу було затримано за незаконні оборудки зі зброєю, але за умови його подальшої співпраці і сприяння органам поліції кримінальну справу було закрито.

 

До речі, жодного протоколу на «баришівських спортсменів» поліція так і не склала.

 

Накатана схема була використана і під час організації провокації в Білій Церкві 8 лютого 2019 року. Навіщо міняти перевірені шаблони, якщо вони ефективні.

 

Як і у випадку з виборами Баришівської ОТГ, димові шашки на заході Юлії Тимошенко кидали "спортсмени" з Білої Церкви, які на суді заявили, що є членами громадської організації "Всеукраїнська асоціація учасників бойових дій".

 

Керівник цієї всеукраїнської асоціації В’ячеслав Вовченко напередодні приїзду Юлії Тимошенко на своїй сторінці в Фейсбуці розмістив пост з закликом прийти на зустріч до міської ради і висловити свій протест проти партії і кандидата в президенти під гаслом «Не допустимо її до влади!»

 

Звертає на себе увагу і та обставина, що, не зважаючи на наявність публічного заклику, поліція не провела необхідної профілактичної роботи для запобігання можливих провокацій.

 

Можливо, це пов’язано з тим, що В’ячеслав Вовченко знаходиться у дружніх стосунках з колишнім начальником Головного управління Національної поліції України у Київській області, діючим заступником міністра внутрішніх справ України Вадимом Трояном.

 

 Про вибірковість роботи поліції свідчить і ситуація з відключенням трансляції промо-ролика про Героїв легендарної 72-ї ОМБР. Відео транслювалось на лед-екрані на площі, де виступала кандидатка. Представник «Батьківщини», потенційний кандидат у депутати Верховної Ради Євгеній Лавринець самоправно особисто відключив електроживлення трансляції відео під час виступу Юлії Тимошенко при повній бездіяльності і реагуванні зі сторони поліції.

 

Поліція, як гарант забезпечення законності проведення виборів, має надавати рівні можливості всім учасникам виборчого процесу. Заангажованість, яку демонструє поліція Київщини шляхом надання преференцій одному із кандидатів у президенти – тривожний симптом щодо об’єктивності дотримання демократичної процедури. Процедура виборів стає заручником таємних політичних домовленостей, що можуть дискредитувати хід та процес народного волевиявлення.