Порошенко заявив, що наступного тижня підпише зміни до Конституції про стратегічний курс до ЄС і НАТО

11:40, 12.02.2019
Порошенко заявив, що наступного тижня підпише зміни до Конституції про стратегічний курс до ЄС і НАТО

Президент України Петро Порошенко обіцяє наступного тижня підписати закон про зміни до Конституції України про стратегічний курс до Євросоюзу та НАТО.

 

Про це заявив Петро Порошенко на щорічній інвестиційній конференції, повідомляє Інтерфакс-Україна

 

"Наступного тижня я зміни до Конституції підпишу. Сподіваюся, це буде в парламенті, публічно", - сказав він. 

 

Верховна Рада 7 лютого затвердила в цілому поданий президентом законопроект №9037 про внесення змін до Конституції України про стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в ЄС і НАТО.

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій того самого дня підписав цей закон.

 

Згідно з конституційними змінами, до повноважень Верховної Ради буде віднесено "реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору".

 

Президент України стане гарантом реалізації стратегічного курсу держави на членство держави в ЄС і НАТО. А Кабінет Міністрів, у свою чергу, повинен буде забезпечувати реалізацію стратегічного курсу на членство України в цих організаціях.

 

У преамбулі Конституції України буде закріплено, що Верховна Рада підтверджує "європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України".

 

Крім того, з перехідних положень Основного закону буде вилучено норму про те, що "використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Рад