АТОвець Олександр Рудько зіграє головну роль у виставі про Розстріляне Відродження

19:01, 08.02.2019
АТОвець Олександр Рудько зіграє головну роль у виставі про Розстріляне Відродження

Прем’єрні покази вистави "Розстріляне Відродження" відбудуться в Київському театрі опери і балету для дітей та юнацтва 20 і 23 лютого

Олександр Рудько, учасник боїв під Гранітним та Золотим, виконає головну роль у новій музично-драматичній виставі Київського муніципального театру опери та балету для дітей та юнацтва "Розстріляне Відродження".
 
Рудько, актор і читець, - учень відомого майстра Анатолія Паламаренка, навесні 2014 року залишив сцену і цілий рік воював на передовій. 
 
"У виставі його роль - збірний образ Поета, який не хотів скоритися жорстокій системі і врешті загинув, захищаючи свій простір свободи і творчості. Хоча йдеться про різні постаті та різні історичні епохи, в рішучості відстояти свободу ми бачимо певні алюзії з Майданом. Саме тому прем’єра вистави на великій сцені нашого театру відбудеться 20 лютого, у дні, коли Україна вшановуватиме героїв Небесної сотні. Нам вдалося створити дуже символічну і глибоку постановку. Без надривів і буквалізму і це швидше всього історія для театральних гурманів та чуттєвих українців, які думають, аналізують і найголовніше відчувають", - говорить директор та художній керівник театру Петро Качанов. 
 
У виставі прозвучать вірші поетів Розстріляного відродження - Михайля Семенка, Василя Еллана-Блакитного, Михайла Драй-Хмари, Майка Йогансена, Олекси Слісаренка та ін.
 
Режисер-постановник вистави - Дмитро Тодорюк, також відомий багатьом як учасник гурту AVIATOR. 
 
"Ми підібрали як відомі вірші, що вже увійшли в шкільні підручники, так і малознані.
 
Поезія Розстріляного відродження вкрай рідко звучить зі сцени, а водночас окремі рядки вражають моторошною актуальністю", - вважає Дмитро Тодорюк.
 
За словами режисера, для того, щоб поезія прозвучала "чистіше", на сцені буде мінімум декорацій, а емоційну складову посилить хор, вбраний у гнітючу уніформу тієї епохи - гулагівські фуфайки.
 
Цей одяг в’язнів сталінських таборів ще називають "ватником", і, на думку режисера, це теж має "прочитатися" як цілком сучасна метафора до долі людей, котрі бездумно увірували у "правильність" системи.
 
Серед різноманітного музичного орнаменту вистави глядач почує, зокрема, і всесвітньо відомого бандуриста Романа Гриньківа. 
 
Прем’єрні покази вистави "Розстріляне Відродження" відбудуться в Київському театрі опери і балету для дітей та юнацтва 20 і 23 лютого 2019 року.