Вітання з Майдану та Європарламенту: Роман Сущенко й Володимир Балух святкують день народження

13:30, 08.02.2019
Вітання з Майдану та Європарламенту: Роман Сущенко й Володимир Балух святкують день народження

Полонених українців привітали з Європарламенту (фото: facebook.com/UkraineEUMission)

Політв'язні Кремля Роман Сущенко та Володимир Балух, яких Росія незаконно утримує в своїх тюрмах, 8 лютого святкують день народження. Фермеру з Криму Володмиру Балуху сьогодні виповнюється 48 років, журналістові Роману Сущенку - 50.
 
Українці отримують численні привітання. Так, зокрема на Майдані Незалежності в Києві проходить акція на підтримку політв'язнів.
 
Акцію під назвою "Свободу Володимиру Балух" анонсували активісти "Кримської правозахисної групи". Організатори повідомили, що на акції всі бажаючі зможуть написати листа засудженому.
 
фото: "Лівий Берег"
 
На Майдан також прийшли люди з плакатами на підтримку Романа Сущенка, передає LB.ua.
 
фото: "Лівий Берег"
 
Акцію на підтримки політв'язнів Кремля провели і в Європарламенті.
 
фото: facebook.com/UkraineEUMission
 
"Представник України при ЄС Микола Точицький та депутати Європейського Парламенту Марк Демесмакер (Бельгія), Едуард Кукан (Словаччина), Чарльз Теннок (Велика Британія), Міхал Боні (Польща), Ребекка Хармс (Німеччина), Джулі Ворд (Велика Британія) та Анна Фотига (Польща) написала листи підтримки Роману і Володимиру та закликали Росію негайно звільнити всіх українських політв'язнів", - повідомила прес-служба місії України в ЄС у Фейсбуку.
 
фото: facebook.com/UkraineEUMission
 
Там також додали, що закликають міжнародне співтовариство посилити тиск на Росію та врятувати українців з полону Росії.
 
фото: facebook.com/UkraineEUMission
 
Президент України Петро Порошенко також приєднався до привітань.
 
"Сила та витримка Володимира та Романа викликають захоплення, адже попри методичний тиск репресивної кремлівської машини вони не зламалися. Такі вони - справжні сини України - мужні та вірні своїм ідеалам. Ми продовжуємо боротьбу за звільнення усіх українських політв'язнів у Росії та усіх полонених на окупованих нею територіях Донбасу та Криму. І я не маю жодного сумніву, що ми точно переможемо!", - зазначив він у Фейсбуку.
 

Як відомо, ув’язнений журналіст Роман Сущенко сьогодні має зустрітися зі своїм громадським захисником Романом Фейгіним, який напередодні прилетів до російського Кірова.
 
 
Водночас агенція "Укрінформ", з якою співпрацював Роман Сущенко в Україні, проведе зустріч "День народження Романа Сущенка - журналіста, художника, політв’язня" з виставкою малюнків українця.
 
Нагадаємо, 2017 року Володимир Балух був засуджений окупантами Криму за прапор України на даху свого будинку. У тюрмі він на знак протесту голодував більше 200 днів, внаслідок чого значно погіршилося його здоров'я. 
 
А українця Романа Сущенка окупанти засудили на 12 років колонії суворого режиму за звинуваченнями у шпигунстві. 8 жовтня політв’язень Роман Сущенко був відправлений на етап.