Дмитра Гнапа закликають знятися з виборів-2019 через гроші для армії

19:57, 07.02.2019
Дмитра Гнапа закликають знятися з виборів-2019 через гроші для армії

Дмитро Гнап (кадр відео, facebook.com)

Партія "Сила людей" закликала свого представника на виборах президента Дмитра Гнапа відмовитися від участі у виборах через те, що він не перерахував у 2015 році отримані редакцією "Слідство.Інфо" 15 тисяч євро на потреби армії.
 
Сам Дмитро Гнап пояснив, що гроші премії зберігалися на його рахунку для потреб проекту "Слідство-Інфо", та заявив, що не буде знімати свою кандидатуру з виборів президента, бо "нічого поганого не зробив".
 
Як стверджують у своїй заяві народні депутати Остап Єднак та Наталія Веселова, "сьогодні проявилися факти, які дискредитують та компроментують кандидата від політичної партії "Сила людей" в президенти України Дмитра Гнапа з тим, як він розпорядився коштами, які він взяв публічне зобов’язання надати на підтримку армії у 2015 році".
 
"Ми вважаємо пояснення кандидата неприпустимими і такими, що не задовольняють нас", - заявив Остап Єднак.
 

За його словами, ця поведінка "не відповідає цінностям та принципап нових стандартів, яку намагається сповідувати "Сила людей".
 
"Ми закликаємо Дмитра Гнапа відкликати свою кандидатуру з посади кандидата в президенти від політичної партії "Сила людей", ми хочемо вибачитися перед нашими виборцями та симпатиками", - зазначив депутат.
 
У свою чергу колишній розслідувач Дмитро Гнап у відповідь на заклик депутатів партії "Сила Людей" заявив, що не буде знімати свою кандидатуру з виборів президента.
 
Він також сказав, що його колишні колеги з "Слідства.Інфо" "прекрасно знали" про існування грошей премії на його рахунку.
 
"Я не збираюсь знімати свою кандидатуру з президентських виборів, бо нічого поганого я не зробив", - сказав Гнап. 
 

Дмитро Гнап пояснив, що гроші зберігав у себе на "чорний день проекту" "Слідство-Інфо". Також він зазначив, що не зміг передати всі кошти одразу на рахунки армії, оскільки у 2015 році проект мав фінансові труднощі й вони були потрібні для його подальшого існування.
 
"Те що я вчасно не передав ці гроші, це моя лажа. Колись не вистачало часу. Але як тільки перша людина мені подзвонила, я сказав, що вони лежать на депозиті і я готовий передати їх. І ми домовились. Зараз "Слідство інфо" відкриває рахунок. Сьогодні я ці гроші поклав на банківський рахунок, перевівши їх з готівки до безготівки. І чекаю, щоб перевести ці гроші".
 
Як відомо, 7 лютого Дмитро Гнап отримав звинувачення в тому, що в 2015 році не перерахував отримані редакцією "Слідство. Інфо" 15 тисяч євро на потреби армії.
 
Про таке заявила чинна керівниця проекту Анна Бабінець. Сам Дмитро Гнап це визнав і зазначив, що найближчим часом перерахує кошти на рахунок "Слідства. Інфо".
 
 

Вона нагадала, що в 2015 році редакція проекту журналістських розслідувань "Слідство. Інфо" отримала премію "Вільна преса Східної Європи-2015", грошовий приз якої складав 15 тисяч євро.
 
Анна Бабінець зазначила, що була впевнена в перерахуванні коштів Гнапом (як тогочасним керівником проекту) на потреби армії. Днями, за словами Бабінець, вона дізналася, що кошти знаходяться на рахунку Гнапа. Ймовірною причиною перерахування коштів саме на його рахунок у 2015 Бабінець назвала відсутність рахунку проекту на той момент.
 
"За словами Діми, 2 тисячі євро дійсно були передані на допомогу армії, 3 тисячі 900 євро пішли на оперативні видатки організації (були дірки у фінансуванні) і 9 тисяч 100 євро досі перебувають на банківському рахунку Дмитра", - вказала Бабінець.
 
Сам Гнап заявив, що 2 тисячі євро з 15 розслідувачка Олена Козаченко перерахувала "роті розвідників, які стояли під Артемівськом". Ще 3 тисячі 917 євро витратив на поточні витрати проекту "Слідство. Інфо".
 
"Це сталося коли Роман Скрипін, як голова Громадського у 2016-му році на кілька місяців заблокував нам рахунки з коштами проекту. Угу, довелося частину коштів проїсти. Щоб не вмерти з голоду. І щоб вихід програми не зупинився", - написав Гнап.
 
Залишок коштів, 9 тисяч 087 євро, Гнап пообіцяв перерахувати на рахунок "Слідства. Інфо".
 
Нагадаємо, влітку 2018 року колишній журналіст-розслідувач Дмитро Гнап оголосив, що збирає нову політичну силу. 2 лютого Дмитро Гнап повідомив, що зібрав близько 3 мільйонів гривень для реєстрації кандидатом у президенти.