Обвал гривні і масова міграція: експерт прокоментував обіцянку Гриценка «порвати» з МВФ

19:20, 31.01.2019
Обвал гривні і масова міграція: експерт прокоментував обіцянку Гриценка «порвати» з МВФ

Анатолій Гриценко обіцяє не брати кредити МВФ, якщо стане президентом (фото: Уніан)

Міжнародний валютний фонд (МВФ) підтримує фінансову стабільність України, і в разі припинення співпраці з ним Україні загрожує обвал курсу гривні, відтік інвестицій, скорочення робочих місць і масова міграція.
 
Таку думку висловив економічний експерт Віктор Борщевський, коментуючи обіцянку кандидата на пост президента України Анатолія Гриценка припинити співпрацю з МВФ після виборів в разі його перемоги, пише golos.ua.
 
"Якщо коротко - ми підемо по стопах Венесуели. Тому що гроші МВФ - це, по-перше, курс гривні до долара. Навіть той, хто поверхово цікавиться зовнішньоекономічними процесами, розуміє, що як тільки заходить кредит МВФ - відразу стабілізується курс гривні. Немає валюти - починається інфляція, яка лихоманить бізнес. Бізнес, не маючи впевненості, тікає з країни, забираючи з собою робочі місця. Безробітні українці теж тікають в іншу країну в пошуках кращого місця роботи. Бюджет починає друкувати зайві гроші, щоб виконувати свої соціальні зобов'язання, це ще більше розкручує інфляцію... Ось це все буде наслідком припинення співпраці України з МВФ, чому не венесуельський сценарій?", - зазначив експерт.
 
Крім фінансової підтримки, МВФ допомагає Україні проводити реформи, вважає Борщевський.
 
"Якщо ми припинимо співпрацю з МВФ - у нас припиняться реформи, і ми потрапимо в повну залежність від наших олігархів. І я не думаю, що в Гриценка або будь-якого іншого президента вистачить сили зламати олігархічний монополізм", - сказав він.
 
На думку економіста, заява Гриценка про припинення співпраці з МВФ є популізмом.
 
"Він так сказав, швидше за все, не тому, що не розуміється в економіці. А тому, що зараз почалася передвиборча боротьба - кожен обіцяє якомога більше. Це, швидше за все, популістська заява", - підкреслив експерт.
 
Раніше про припинення співпраці України з МВФ заявляв бізнесмен Ігор Коломойський. В інтерв'ю головному редактору видання "Лівий берег" Соні Кошкіній він погодився з тим, що в результаті розриву співпраці з МВФ на Україну чекає дефолт. Але, на переконання Коломойського, в цьому немає нічого поганого.
 

Нагадаємо, планується, що в 2019 році Україна отримає від МВФ ще 2,6 мільярда доларів.