У північних штатах США через аномальні морози загинуло не менше 7 людей

12:38, 31.01.2019
У північних штатах США через аномальні морози загинуло не менше 7 людей

Морози у США досягають -53 градуси, але через пронизливий вітер здається, що на вулиці холодніше

Північні штати США накрив арктичний циклон, який приніс екстремальні морози до -53° С. У Вісконсині, Мічигані та Іллінойсі оголошено надзвичайний стан.

За даними Голосу Америки під час негоди загинуло вже 7 людей.

Про екстремальну погоду, яка буває раз на покоління, в США повідомляє ВВС Україна.

Прогнозують, що протягом наступних п'яти днів температура може опуститися до -30 градусів за Цельсієм на Середньому Заході США, а з врахуванням пронизливого вітру, відчуватиметься ще холодніше.

Влада штату Айова порадила місцевим жителям за можливості не дихати глибоко і не розмовляти на вулиці. ВЧикаго, зафіксовано декілька випадків вуличних пограбувань заради верхнього одягу, коли людям погрожували вогнепальною зброєю.

У штатах Середнього Заходу США Вісконсині, Мічигані та Іллінойсі оголошено надзвичайний стан. Аналогічно вчинили й в більш південних штатах, Алабамі та Міссісіпі.

Співробітник американської Національної метеорологічної служби Джон Гаган зазначив: "Подібна інтенсивність холодного повітря, я б сказав, трапляється раз в покоління".

Метеорологи попередили, що існує загроза отримати обмороження всього за 10 хвилин перебування на сильному морозі.

Пік екстремальних температур, як очікується, припаде на період з вівторка по четвер, коли в Чикаго може бути холодніше, ніж в Антарктиді.

Передбачається, що температура в цьому одному з найбільших міст США опуститься до -33 градусів, але через сильний вітер буде здаватися, що на вулиці мінус 46, попереджає влада.

Сильні снігопади очікують у Вісконсині (до 60 см) та Іллінойсі, а також у південних штатах Алабама і Джорджія.

Президент США Дональд Трамп, відомий своїм небажанням визнавати, що глобальне потепління - результат діяльності людини, пожартував в Twitter, що саме зараз бракує глобального потепління.

"Що сталося з глобальним потеплінням? Швидше повертайся, ти нам так потрібне!" - написав він.

На думку метеорологів, різке похолодання пов'язане з раптовим потеплінням в районі Північного полюса, викликаним теплим фронтом з Марокко.

Через це полярний вихор виявився порушеним, і маси холодного повітря змістилися на південь, розповів AP експерт з вивчення зимових бур Джуда Коен.

Провідні світові вчені вважають, що в результаті глобального потепління, викликаного діяльністю людини, зими у світі можуть стати більш суворими.

Через негоду у вівторок у США скасували понад 1 100 внутрішніх авіарейсів.

У штатах Середнього Заходу закрили тисячі шкіл і підприємств. У деяких містах відкрилися тимчасові центри обігріву.