У черкаському селі Старосіллі за могилами невідомих Героїв Крут доглядає вже третє покоління місцевих жителів

16:14, 30.01.2019
У черкаському селі Старосіллі за могилами невідомих Героїв Крут доглядає вже третє покоління місцевих жителів

Могили героїв Крут на Черкащині (фото: Анатолій Терещенко / Facebook)

На Черкащині третій рік поспіль делегація Смілянської ГО "Територія гідності" та представники Черкаського крайового проводу Народного Руху відвідують в День пам'яті Героїв Крут село Старосілля Городищенського району.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив голова «Території гідності» Анатолій Терещенко.

За його словами, саме тут, за переказами старожилів, далекого 1918 року було поховано трьох юнаків, які були поранені в бою під Крутами. Хлопців віз із київського лазарету батько одного з них. По дорозі захисники України померли, а місцина, куди вони добиралися, в тоой час була зайнята більшовицькими військами. Тож батько змушений був просити допомоги у місцевих жителів, щоб по-людськи похоронить юнаків.

Що сталося з тим чоловіком, наголошує Анатолій Терещенко, наразі не відомо. Адже на довгий час прилегла до Млієва територія, зокрема, і село Старосілля, перетворилася в арену запеклої боротьби національних повстанських загонів під керівництвом отамана Голого (Бабенко Трохим Іванович) проти денікінців, німців та більшовиків. А після встановлення в окрузі радянської влади, навіть згадувати про це поховання було смертельно небезпечно. Тому ймовірність участі похованих в Старосіллі юнаків в бою під Крутами дискусійна.

Водночас, веде далі голова Смілянської громадської організації «Територія гідності», якщо ми вірили брехливій радянській історичній науці, то чому маємо сумніватися в правдивості свідчень місцевих жінок, які під страхом смерті протягом трьох поколінь доглядали у Старосіллі ці невідомя могили?

«Я для себе вибір зробив за таким принципом, якщо хлопців під час російсько-радянської окупації не можна було легально похоронити, якщо про них не можна було згадувати, то вони – вороги радянської влади. А хто в Україні міг бути ворогом москалів? – насамперед – українці», – зазначає Анатолій Терещенко.

І додає, тобто, ймовірність того, що хлопці загинули в бою проти росіян, які підступно напали на молоду українську державу є високою, а значить вони мають право на вшанування, як борці за волю України.

«Окремо хочу висловити щиру вдячність тим людям у Старосіллі, які зберегли, через заборони та загрози, і донесли до нас через 100 років пам'ять про українських захисників. Такі люди гідні поваги. Хочу подякувати і тим, хто щорічно організовує заходи по вшануванню пам’яті Героїв Крут у черкаському селі Старосіллі», – підсумовує Анатолій Терещенко. 

Нагадаємо, 29 січня в Україні вшановували героїв Крут.