Голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв пообіцяв віддати зарплату на благодійність

12:10, 29.01.2019
Голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв пообіцяв віддати зарплату на благодійність

Андрій Коболєв (фото: facebook.com)

Глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що вирішив направити всі свої доходи в період з початку лютого і до кінця поточного року на благодійність.
 
Про це він написав у Facebook.
 
Він пояснив, що таке рішення було прийнято після того, як тема його зарплати стала політичною: "дуже багато політиків стали її використовувати як інструмент дискредитації реформ і для підвищення власного рейтингу на рік подвійних виборів".
 
"Саме тому, з метою зняття цього питання порядку денного політичних дебатів, я прийняв рішення спрямовувати всі доходи, які отримуватиму в "Нафтогазі" (заробітну платню, премії та "бонуси") в період з початку лютого і до кінця поточного року на благодійність", - написав глава компаній.
 
Гроші, як він стверджує, будуть направлятися в три організації - "Народний тил" (на підтримку сімей загиблих військових), "Повернися живим" (на підтримку армії) і "Таблеточки" (на допомогу дітям з онкологічними захворюваннями).
 
"Моя ситуація є дійсно унікальною і вимагати від керівників інших державних компаній такого ж рішення було б несправедливо - я дійсно отримав значну суму бонусу після стягнення з Газпрому 2,1 мільярда доларів США на користь "Нафтогазу". Тому вважаю, що можу собі це дозволити", - заявив він.
 
Як відомо, раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман запропонував "Нафтогазу" укласти новий контракт, який виключив би захмарно високі "зарплати і премії керівництву компанії.
 
Нагадаємо, спостережна рада "Нафтогазу" вирішила преміювати співробітників компанії після перемоги в Стокгольмському арбітражі в суперечці з російським "Газпромом".
 
Перша частина премій на суму 20,7 мільйона доларів ​​була виплачена невідомим працівникам "Нафтогазу" в травні. Ця сума відповідає 1% від обсягу виграшу, вже внесеного в фінансовій звітності "Нафтогазу" за 2017 рік. Решта премії виплачуватимуться протягом трьох років за умови успішного стягнення з "Газпрому" залишку виграшу (2,6 мільярда доларів).
 
За фактом преміювання Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження. Однак в "Нафтогазі" заявили, що не переглядатимуть це рішення. Пізніше були названі імена 11 з 41 премійованих співробітників "Нафтогазу". Глава Нафтогазу Андрій Коболєв і комерційний директор компанії Юрій Вітренко нібито отримали близько 70% від загальної суми премій за перемогу в Стокгольмському арбітражі.
 
Згодом, за даними ЗМІ, Коболєв перевів свої преміальні на рахунок своєї матері, яка проживає в США, а Вітренко - дружині, яка мешкає в Ліхтенштейні.