Глобалізація 4.0 і гальмування економіки: про що говоритимуть на форумі у Давосі

22.01.2019
Глобалізація 4.0 і гальмування економіки: про що говоритимуть на форумі у Давосі

Форум у Давосі буде під пильною охороною.

У швейцарському гірському курорті Давос 22 січня розпочинає роботу щорічний Всесвітній економічний форум. 
 
 
На ВЕФ-2019 у Давосі очікують близько 70 глав держав і урядів, зокрема, будуть Ангела Меркель та Петро Порошенко.
 
 
А от Дональд Трамп не приїде — не до того: остаточно впершись у своїй війні з демократами в глуху «мексиканську стіну» та залишивши без фінансування значну частину державного апарату, мусить «розрулювати» найдовший в американській історії «шатдаун».
 
Не буде й Емманюеля Макрона, який удома ніяк не впорається з протестами упертих «жовтих жилетів» (у минулі вихідні вони провели «ювілейну», десяту, акцію).
 
Не приїде й Тереза Мей, яка борсається у проблемах «Брекзиту». Тобто не буде головних «весільних генералів» форуму, на яких було зосереджено увагу ЗМІ під час попередніх форумів. 
 
Володимир Путін не відвідує Давос із 2009 року. Цього року його теж не чекають — як через санкції до Росії та її кремлівських еліт, так і через небажання багатьох світових лідерів спілкуватися з ним.
 
Російський прем’єр Дмитро Медведєв узагалі порушував питання про доцільність участі російської делегації в цьогорічному форумі, але згодом поступився. Тож росіяни будуть, правда, їхню делегацію очолить міністр економічного розвитку Максим Орєшкін. 
 
«Ми маємо 37 глав держав та урядів із Європи та Євразії, з Близького Сходу — дев’ятеро. Ми маємо шість президентів з Латинської Америки та шість або сім — з Африки. З Китаю приїде віце-президент Ванг. І ми очікуємо представників високого рангу з уряду США», — перераховує запрошених президент ВЕФ Борге Бренд.
 
Окрім сімдесяти глав держав та урядів, очікують також верхівку ООН, Світову організації торгівлі та ще близько трьох тисяч учасників. Крім того, приїдуть 300 міністрів, 1000 керівників підприємств, а також науковці та представники екологічних організацій.
 
Що вони всі робитимуть у швейцарських горах? Ні багато ні мало — намагатимуться покращити ситуацію у світі. Зрештою, такою є офіційна місія форуму.
 
Як сказав президент ВЕФ пан Бренде, «наш виклик — це шукати вирішення найнагальніших проблем світу разом з усіма урядовцями, представниками міжнародних організацій, бізнес-світу та громадянського суспільства».
 
Засновник ВЕФ Шваб вважає, що світу не вистачає ідей, тож форум може допомогти з цим, хоча пропозиції еліт багато громадян сприймають дедалі скептичніше, визнає він.
 
Головними темами цьогорічного Давоса є послаблення глобального економічного зростання, загострення торговельних конфліктів, невирішені проблеми довкілля та зміни клімату і водночас промислова дигіталізація («цифризація») сучасного світу, яка обіцяє великі зміни, повідомляє «Радіо «Свобода». 
 
Тематично форум цього року присвячений впливу глобалізації та промислової дигіталізації. Гасло ВЕФ: «Глобалізація 4.0: у пошуку глобальної архітектури в епоху четвертої індустріальної революції».
 
Під цим гаслом учасники мають наважитися подивитися в майбутнє.
 
«Кожна з цих тем — великий виклик, — каже Борге Бренде, колишній міністр закордонних справ Норвегії й нинішній президент Всесвітнього економічного форуму в Давосі. — Усі разом вони є складним завданням, яке може бути вирішене лише спільними зусиллями».
 
Але готовність до співпраці в окремих акторів стає дедалі меншою. Президент США Дональд Трамп є відкритим противником багатосторонніх угод, новий президент Бразилії так само задає націоналістичний тон.
 
У Європі зараз усе обертається навколо «Брекзиту», в Італії при владі перебувають популісти, у Франції протестують «жовті жилети», а Пекін грає м’язами, погрожуючи Тайваню.
 
Виконавчий директор Форуму Клаус Шваб бачить у заснованому ним 1971 ро­ку майданчику місце для порозуміння.
 
«Діалог із метою уможливити взаєморозуміння сьогодні важливіший, ніж будь-коли раніше», — каже пан Шваб. 
 
Учасникам цьогорічного Давоса не оминути дедалі болючіше питання протекціонізму, тобто економічного націоналізму та ізоляціонізму. І розв’язання цієї проблеми наразі не видно, бо Дональд Трамп неухильно дотримується свого згубного для світової економіки гасла «Америка передусім». 
 
У Давосі не підписуватимуть міжнародних угод. Там шляхом дискусій визначають напрямки розвитку світу у найближчому і більш віддаленому майбутньому.
 
Давос — це майданчик, з якого сильні цього світу надсилають світовій спільної сигнали, за якими уважно стежать світові ринки. І форум важливий хоча б цим.