13 країн ЄС підтримали пропозицію Румунії щодо «Північного потоку-2»

17.01.2019
На експертному засіданні в Брюсселі 15 січня з 28 країн-членів ЄС представники 13 країн підтримали запропоновану Румунією пропозицію щодо зміни законодавства, якаускладнить створення російсько-німецького газопроводу «Північний потік-2».
 
 
Досі такі дії блокували дві країни, що попередньо очолювали Раду Європейського Союзу, — Австрія та Болгарія. Румунія, яка 1 січня почала своє шестимісячне головування в Раді ЄС, вирішила пришвидшити роботу в цьому напрямку.
 
Польські експерти і дипломати заявляють про позитивну оцінку Варшави, позаяк у румунській пропозиції однозначно йдеться про необхідність врегулювати справу нових газопроводів, що з’єднують країни Європейського Союзу з іншими державами, повідомляє сайт Польського радіо.
 
Всі газові маршрути, також імпортні та їхні морські частини на території ЄС, мають підлягати суворим євросоюзним правилам. Крім того, в найновішому документі записано: якщо країна-учасниця ЄС хоче укласти контракт з країною, яка не належить до ЄС, спочатку свою згоду на це повинна висловити Європейська комісія.
 
Брюссель перевірятиме, чи трубопровід відповідає законодавству ЄС, чи немає ризику негативного впливу на внутрішній газовий ринок та чи це не позначиться негативно на безпеці постачання або конкуренції.
 
Як відомо, головним лобістом «Північного потоку-2» в ЄС є Німеччина. Саме на Берлін здійснюють найбільший тиск Сполучені Штати з метою відмовитись від цього спільного російсько-німецького проекту, який загрожує енергетичній безпеці Євросоюзу і завдає удару по економічних інтересах України. Вашингтон погрожує санкціями німецьким компаніям, задіяним у реалізації «Північного потоку-2».
 
Схоже, що Ангелу Меркель вже не переконати стосовно небезпеки участі її країни в цьому проекті, вона вбачає в ньому лише економічну вигоду, а політичних загроз воліє не помічати. 
 
Глава правлячого в Німеччині Християнсько-демократичного союзу (ХДС), яка замінила Анґелу Меркель на цій посаді, Аннеґрет Крамп-Карренбауер в інтерв’ю «Німецькій хвилі» розповіла про своє бачення перспектив будівництва «Північного потоку-2» та пересторог США.
 
«Насамперед cлід сказати, що така форма дипломатичного звернення незвична, але чогось кардинально нового в цьому немає, адже щось подібне ми вже спостерігали під час вступу на посаду (президента США Дональда Трампа. — Ред.), і німецький бізнес вже тоді відреагував цілком недвозначно. Факт полягає в тому, що ми послідовно наголошували на тому, що хочемо, аби цей проект з енергопостачання («Північний потік-2». — Ред.) був загальноєвропейським, а особливо враховував інтереси безпеки України — це також наша відповідальність. В усьому іншому озвучені в цьому листі закиди також не нові. Щось подібне ми вже чули від американського президента на різних майданчиках», — так Крамп-Карренбауер прокоментувала лист посла США в Німеччині до задіяних у проекті німецьких компаній.