Британський парламент відхилив план «Брекзиту», але й не відправив Терезу Мей у відставку

17.01.2019
Британський парламент відхилив план «Брекзиту», але й не відправив Терезу Мей у відставку

У вівторок, 15 січня, Палата громад парламенту Великої Британії проголосувала проти угоди про вихід з Євросоюзу, запропонованої урядом Терези Мей.
 
 
Проти законопроекту проголосували 432 парламентарії, за — 202. Це рекордна кількість голосів проти пропозиції уряду за всю історію британського парламентаризму. 
 
 
Після голосування прем’єр-міністр Тереза Мей заявила, що, перш ніж робити подальші кроки, вона хоче переконатися, що має довіру парламенту.
 
 
Після цього лідер опозиції Джеремі Корбін заявив, що просить організувати на наступний день голосування щодо недовіри уряду. Корбін також зазначив, що це найбільша поразка британського уряду в парламенті від 1920 року.
 
Прихильники «жорсткого Брекзиту» критикують план Терези Мей за збереження дуже великого, на їхню думку, впливу Євросоюзу.
 
Проти угоди виступають і ті, хто вимагає проведення нового референдуму про «Брекзит».
 
Лідер опозиції Джеремі Корбін закликав провести нові вибори, щоб умови виходу з ЄС узгоджував уже інший уряд.
 
Рівно через добу після провального голосування з «Брекзиту», увечері 16 січня, Палата громад парламенту Великої Британії відхилила вотум недовіри до уряду прем’єр-міністра Терези Мей.
 
Проти рішення проголосували 325 парламентаріїв, «за» — 306. Депутати вирішили не загострювати достроковими виборами і так критично хитку ситуацію в країні. 
 
Після цього Мей заявила, що хоче того ж дня вночі розпочати переговори з лідерами опозиції стосовно альтернативного плану виходу Британії з Європейського Союзу.
 
На розробку альтернативного плану парламент виділив їй лише три дні, тобто нові пропозиції з виходу країни з ЄС мають бути представлені вже у найближчі вихідні. 
 
Коментуючи ці події, голова Європейської Ради Дональд Туск пропонує відтермінувати «Брекзит» або відмовитися від нього.
 
А речник Європейської Ради Пребен Ааманн зазначив: «Закликаємо владу у Лондоні якнайшвидше уточнити свої наміри та наступні рішення». Він додав, що це голосування Палати громад сприйняли із жалем.
 
Представник Євроради запевнив, що 27 країн ЄС у справі «Брекзиту» залишаться об’єднаними та відповідальними, так як це було протягом усього процесу перемовин про умови виходу Великої Британії з ЄС.
 
У свою чергу, голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер теж із жалем сприйняв рішення британської Палати громад. Він написав, що з боку ЄС нічого не змінюється і процес ратифікації угоди продовжується. «Угода про «Брекзит» є чесним та єдино можливим компромісом. Вона зменшує збитки, завдані громадянам та підприємництву в Європі», — додав Юнкер.
 
Як британські, так і європейські політики сходяться на думці, що вихід Великої Британії з ЄС без жодної угоди є найгіршим рішенням як для Великої Британії, так і для самого Європейського Союзу. Велика Британія повинна вийти з Євросоюзу 29 березня 2019 року. В ЄС неофіційно допускали, що за необхідності можуть дати Лондону відтермінування до липня.
 
У Брюсселі панує не менша нервовість, ніж у Лондоні, тому можуть з’явитися цілком несподівані рішення. Керівництво Євросоюзу вивчає можливості відтермінування виходу Великої Британії з Євроспільноти до 2020 року, повідомила вчора британська газета «Таймс».
 
Таким чином, Брюссель хоче надати Лондону більше часу для напрацювання прийнятного для обох сторін політичного рішення у справі умов «Брекзиту».
 
Посилаючись на джерела у Брюсселі, газета повідомляє, що у випадку продовження терміну виходу Британії з ЄС потрібно буде розробити правове регулювання стосовно травневих виборів до Європарламенту, бо у випадку відтермінування виходу за Великою Британією залишається право брати участь у цих виборах.
 
Для уникнення такого «балагану» можна узгодити, що термін обраних від Великої Британії представників до органів ЄС буде продовжено до дати виходу, без потреби їх переобрання.
 
Тереза Мей та її міністри наразі заперечують можливість відтермінування дати «Брекзиту». Але час покаже. Бо легких і однозначних рішень виходу з того хаосу, який британці заварили на європейському континенті, на цей час просто не існує.