В УПЦ Московського патріархату розробили «Правила духовної безпеки в умовах розколу»

15:58, 16.01.2019
В УПЦ Московського патріархату розробили «Правила духовної безпеки в умовах розколу»

Не брати участі у суперечках в соцмережах, слухати пастиря та не поширювати фейки: в Московському патріархаті закликають «по-християнськи» боротися за філіал РПЦ в Україні.

В УПЦ Московського патріархату обублікували "Правила духовної безпеки в умовах розколу" після створення об’єднаної Православної церкви України, яку не підтримали прибічники рішень із Москви.

Про такі поради від керуючого справами УПЦ МП митрополита Бориспільського і Броварського Антонія на сайті "Православная жизнь" пише Українська правда.

По-перше, віруючих просять не поширювати "лякаючих чуток" без перевірки інформації.

"Ті, хто сіють паніку, гірше ворогів. Вороги відкрито виступають проти Церкви, а панікери підривають її єдність зсередини, послаблюють дух віруючих", - йдеться у Правилах.

Крім того, вірян закликають боротися за УПЦ МП, і робити це "по-християнськи".

"За правду потрібно битися, безумовно. Але якою ціною – має значення. Переходячи на образи, наклеп, домисли, приниження інших, ми принижуємось самі. Це не по-християнськи і не по-людськи", - каже Антоній.

Також він наголошує, що захист церкви має відбуватися виключно під керівництвом пастиря або "священноначалля".

Торкнувся церковник і полеміки в соцмережах. Каже, що насправді істина не народжується в суперечці.

"Варто пам'ятати, що перемогти в суперечці часто неможливо. Істина не народжується в суперечці. Це помилка. Істина абсолютна, вона була, є і буде", - каже митрополит.

"Наше завдання не сперечатися, а свідчити про Істину і розкривати, якщо можливо, наклеп на Церкву і Її служителів", - додає він.

Крім того, Антоній рекомендує зосередитися на своїх власних гріхах, виявляти їх, чесно зізнаватися собі в них, щиро каятися і виправлятися.

"Своєю внутрішньою роботою ми врівноважимо гармонію в світі, допоможемо добру переважати над злом", - переконує керуючий справами УПЦ МП.

"І краще ми залишимося на самоті з істиною, ніж у натовпі, але з брехнею і помилкою", - резюмує Антоній.

Нагадаємо, парафіяни УПЦ МП обирають приєднання до автокефальної української церкви: понад 60 громад уже приєдналися до ПЦУ.