На Херсонщині фермери зайнялися розведенням фазанів, гусей та качок

16.01.2019
На Херсонщині фермери зайнялися розведенням фазанів, гусей та качок

Ростуть птахи, мов на дріжджах.

Фахівці найбільшого в Україні розплідника дичини, розташованого неподалік від села Підстепне Олешківського району, планують до кінця літа 2019 року виростити близько трьох тисяч фазанів та півтори тисячі качок. 
 
 
Зараз на базі фермерського господарства не лише ведеться будівництво нових просторих вольєрів, а й відкрито сучасний цех із виробництва корму для птиці у промисловому масштабі.
 
 
Власне підприємство дозволить у два рази здешевити вартість «харчів» для фазанів, гусей та качок, а також уникнути витрат на доставку зернових сумішей із вітамінізованими добавками.
 
 
Пернаті вихованці вже встигли оцінити турботу керівництва обласної організації Українського товариства мисливців та рибалок: довелося навіть збільшити площі інкубаторів із рукотворними гніздами, де підростає молодняк птиці. Пташенята фазанів та качок нічим не хворіють, швидко набирають вагу, міцніють просто на очах!
 
— Поголів’я птиці в розпліднику зростає, корму потрібно все більше та більше, а тонна його вже коштує від п’ятнадцяти тисяч гривень, — пояснює нововведення голова обласної організації Українського товариства мисливців та рибалок Леонід Величко. — Так, нам довелося один раз витратити тридцять тисяч гривень на придбання комплекту виробничого обладнання для випуску зернової суміші. Зате тепер маємо реальну економію, що дозволяє надавати фазанам та качкам щоденний повноцінний раціон харчування.
 
Цікаво, що вирощуванням фазанів та качок фахівці бази-розплідника в Олешківському районі займаються не перший рік, а ось розводити диких гусей там стали лише навесні минулого року. Експеримент пройшов вдало, з’ясувалося, що за наявності вітамінного корму гуси здатні не лише досягати пристойних розмірів, а й давати потомство. 
 
Відомо, що качкорозплідник «Підстепний» був побудований на Херсонщині ще у 70-х роках минулого століття. Після розвалу СРСР його потужності вдалося зберегти, але з 2008 року він повністю перейшов на утримання обласної організації УТМР.
 
Територія розплідника становить 1,4 га та розташована між Фроловим, Підстепним та Казначейським лиманами Дніпра. Потенційно, на думку фахівців, на його базі можна вирощувати не лише фазанів, гусей та качок, а й індиків, цесарок, декоративних курей і навіть павичів.
 
Досить часто розплідник дичини «Підстепний» відвідують з екскурсіями цілі делегації школярів з усієї області. Ще одна стаття доходів — видача ліцензій на полювання за фазанам, яких раніше випустили у дику природу.
 
За словами нинішнього керівництва УТМР, завдяки вдалому менеджменту, за останні десять років вдалося домогтися повної самоокупності проекту, грошей з бюджету Херсонської області на ці цілі не виділяють.