Трамп хоче повернутися до ідеї виходу США з НАТО

16.01.2019
Американський президент Дональд Трамп може повернутись до ідеї виходу його країни зі складу НАТО, оскільки витрати на оборону європейських країн-учасниць Північноатлантичного альянсу до цього часу відстають від рівня, на якому він наполягає.
 
Про це повідомляє газета «Нью-Йорк Таймс» із посиланням на високопосадових чиновників з адміністрації Трампа.
 
За словами джерел, 2018 року Трамп кілька разів у приватному порядку заявляв про своє бажання вивести США зі складу НАТО. Американський президент влітку минулого року повідомив своїм вищим посадовим особам, які відповідають за питання національної безпеки, що не бачить сенсу в існування Альянсу, який, за його словами, став «тягарем» для США. 
 
Теперішні і колишні чиновники, які підтримують Альянс, занепокоєні тим, що Трамп може повернутися до ідеї виходу з НАТО, пише американська газета.
 
Вони не сприймали погрози Трампа всерйоз, коли  Трамп висловив їх уперше, але через певний час він знову вертався до цієї ідеї, особливо перед самітом НАТО влітку минулого року.
 
Але тоді члени команди Трампа з національної безпеки, зокрема, тодішній міністр оборони Джим Маттіс та радник із питань нацбезпеки Джон Болтон переконали президента не порушувати це питання на саміті, оскільки це могло радикально зменшити впливи Вашингтона в Європі та підбадьорити Росію. 
 
Реалізація ідеї Трампа про вихід США з НАТО відкриє широкі можливості та переваги для Росії, скаржаться чиновники у розмові з «Нью-Йорк Таймс».
 
Як зазначає газета, вихід з Альянсу буде рівнозначний «знищенню НАТО». Військовий союз США, Європи та Канади стримував можливу агресію Радянського Союзу та Росії впродовж 70 років. 
 
Крок на вихід з Альянсу, що був створений 1949 року, «буде найнебезпечнішим ударом, який будь-який із президентів США завдав будь-коли американським інтересам», — сказала газеті Мішель Анжеліка Флурной — колишній заступник міністра оборони з політичних питань часів президента Барака Обами. «І це буде «диким» успіхом Володимира Путіна, про який він і мріяти не міг», — додала вона.
 
Адмірал у відставці Джеймс Ставрідіс, колишній головний командуючий силами НАТО, сказав, що американський вихід з Альянсу буде «геополітичною помилкою епічних 
розмірів».