Перші дві парафії Прикарпаття вирішили перейти до Православної церкви України

10:05, 14.01.2019
Перші дві парафії Прикарпаття вирішили перейти до Православної церкви України

Парафії Коломиї та Похівки заявили про перехід до ПЦУ (фото: wikimedia.org/Petar Milošević)

В Івано-Франківській області православна громада УПЦ Московського патріархату села Похівка Богородчанського району ухвалила рішення про перехід до Православної церкви України.
 
Також про перехід до Православної церкви України заявили парафіяни Катедрального собору РПЦ в Коломиї.
 
Як повідомляє івано-франківське видання "Бліц-Інфо", рішення про перехід до ПЦУ парафіяни села Похівка ухвалили 13 січня на зборах.
 
За перехід до Православної церкви України проголосували більше 100 людей. Громада обрала керівництво і ревізійну комісію та дала доручення їм звернутися з проханням прийняти їх у ПЦУ.
 
Як повідомив новообраний голова громади Мирослав Аннюк, рішення назрівало вже давно.
 
"Храм і земля належить сільській громаді. У селі близько півтисячі мешканців, з них дуже маленька частина не хоче переходити. Люди давно говорили, але не ставало духу відкрито про це заявити. А тепер є Томос і ми набралися сміливості",- заявив Аннюк.
 
"Бліц-Інфо" зазначає, що громада Похівки є першою на Івано-Франківщині, яка перейшла з УПЦ МП до Православної церкви України.
 
При цьому, як пише видання, на зборах близько 20 прихильників Московського патріархату "здійняли галас, що збори незаконні". "Мовляв, їх мав би скликати священик, а не люди. Здійнялась словесна суперечка на підвищених тонах. Врешті парафіяни Московського патріархату заявили, що покидають збори і вийшли із-зали під вигуки "сепаратисти", - йдеться у повідомленні.
 
Як прокоментував новообраний голова громади Мирослав Аннюк, інцидент був провокацією.
 
"Їм цікаво було сьогодні зробити провокацію, але ми не піддалися. Вони привезли людей навіть з Богородчан та сусідніх сіл", - сказав він.
 
Як повідомляла "УМ", раніше до Православної церкви України вирішили перейти перші дві парафії Черкащини.