До 65-річчя Черкащини майстрині вишили рекордний рушник довжиною 26 метрів

17:30, 12.01.2019
До 65-річчя Черкащини майстрині вишили рекордний рушник довжиною 26 метрів

На Черкащині презентували найдовший в Україні вишиваний рушник (фото: facebook.com/oblmyzkray)

У ці січневі дні, коли Черкащина відзначає своє 65-річчя, в обласному краєзнавчому музеї презентували найдовший в Україні вишиваний рушник - 26 метрів.
 
Такий проект "Єдиного рушника" в нашій країні реалізовують уперше. Інші області, кажуть науковці Черкаського обласного краєзнавчого музею, лише переймають досвід Черкащини.
 
Про це інформує телеканал "Вікка".
 
"Ми маємо неймовірно унікальний рушник, довжиною більше 20 метрів. Це рушник, який вишивали наші майстрині у співпраці з вишивальницями районів", - розповідає завідувачка відділу етнографії Черкаського краєзнавчого музею Вікторія Наумчук.
 

Загалом над полотном працювали 26 майстрів із усієї області, його вже встигли наректи "Рушником єдності". У роботі відтворені автентичні орнаменти, притамання кожному району Шевченкового краю. 
 
 
Як каже голова обласного осередку спілки майстрів народного мистецтва Ольга Мартинова, кольорова гамма рушників помітно міняється.
 
 
Приміром, рушник зі Шполянського району має вкраплення синього, а у рушниках з Христинівського району є і чорний, і жовтий кольори.
 
 
У роботі над цим проектом черкаським музейникам довелося провести дослідження рушникової спадщини по всіх районах області. Кажуть, шукали в школах, бібліотеках, музеях, аби знайти ту родзинку, яка відрізняє цей регіон від іншого.
 
 
Майстрині розповідають, що важливо вміти правильно підбирати малюнок до рушника, бо він, буцімто,  може навіть впливати на долю людини.
 
"Моя знайома своїм дітям на весілля вишивала рушник і зробила там імітацію мережки. А на весілля не можна "перерізати" рушник", - наголошує вишивальниця Марина Філь.
 
 
Відвідувачі виставки, яка діятиме ще три місяці поспіль, кажуть, що такі експозиції повертають українців до витоків  народного мистецтва, забутого у радянські часи.
 
До речі, у Черкаському обласному краєзнавчому музеї також наразі побачити зібрання рушників, виготовлених у краї з 1952 по 1954 рік. Також музейники видали в світ комплект листівок "Рушники Шевченкового краю" і ініціювали вишивання карти Черкаської області.
 
Як раніше писала "УМ", майстрині Черкащини до Нового 2019 року вишили пана Свина.