У Києві з’явився мурал пам’яті героїв бою під Крутами

11.01.2019
У Києві з’явився мурал пам’яті героїв бою під Крутами

Мурал «Крути». (Фото Валентини САМЧЕНКО.)

Біля станції метро «Палац Україна», по праву руку від однойменного культурного центру в Києві, з муралу на боковій стіні багатоповерхівки ніби сходять до містян герої бою під Крутами, який відбувся взимку 1918 року.
 
 
Тоді сотні молодих людей — гімназистів, студентів та юнкерів — стали на захист України поблизу залізничної станції у Ніжинському районі на Чернігівщині. 
 
 
Роботу в столиці символічно було розпочато до 6 грудня — Дня Збройних сил України.
 
 
«Для мене особисто події Крут — це подвиг молодих та нескорених, «Огонь запеклих не пече». Це свідома загибель за власну країну, це свідома самопожертва перед обличчям страшної червоної навали, — говорить художник проекту Андрій Пальваль. — І ще це історічний урок нам сьогоднішнім, як треба боронити Вітчизну. Саме тому ми й прийняли рішення розпочати малювати у грудні, щоб хоча б на мить синхронізуватися з хлопцями».
 
Андрій Пальваль (творча група Kailas-V) відомий як автор багатьох муралів в Україні і поза межами країни. Мурал «Крути» — третя робота художника, в якій відображена боротьба українського народу за свою незалежність 100 років тому. До цього він уже створив у столиці портрети-мурали Михайла Грушевського та Павла Скоропадського.
 
Мурал «Крути» — спільний проект творців фільму «Крути 1918», прокат якого стартує 7 лютого; Департаменту суспільних комунікацій КМДА, Печерської районної в місті Києві Державної адміністрації, громадської організації «Ай лав Юкрейн», проекту «Київські мурали», за підтримки компанії ТОВ «ВП «Полісан».
 
«Печерськ уже давно перетворився на стрит-арт галерею з відомих по всьому світу муралів», — констатує голова Печерської РДА Сергій Мартинчук.
 
Мурал мiститься на будинку за адресою: вулиця Велика Васильківська, 111/113. До речі, ще пару років тому вона називалася Червоноармійською. А поряд була вулиця Миколи Щорса, яку перейменували на Євгена Коновальця.