Православна церква України отримає статус патріархату після об’єднання із УПЦ МП та визнання іншими церквами

17:47, 08.01.2019
Православна церква України отримає статус патріархату після об’єднання із УПЦ МП та визнання іншими церквами

Патріарх Філарет назвав умови для надання статусу патріархії ПЦУ

Православна церква України отримає статус патріархату після об’єднання з конфесією, яка зараз новить назву Українська православна церква московського патріархату, та визнання іншими православними церквами.

Про це повідомляє УНІАН.

Про відповідні умови повідомив Почесний патріарх Філарет під час проповіді у Михайлівському соборі в Києві.

Патріарх Філарет відзначив, що в Україні продовжує існувати Московський патріархат і «нам треба об’єднатися з ним, та це не так просто».

«Тому треба мати мудрість, треба мати терпіння, бути наполегливими і знати дорогу, якою ми повинні йти. А яка дорога наша? Перше – об’єднати українське православ’я в одну Українську православну церкву. Друге – щоб всі православні церкви, не тільки Константинопольський патріархат, а й всі інші, визнали автокефалію помісної Православної церкви України», - додав почесний патріарх.

За його словами, поки що є такі церкви, які, знаходячись під впливом Москви, не хочуть визнати Українську церкву автокефальною.

«Але я думаю, і не тільки думаю, а переконаний в тому, що всі її визнають. Як у 1992 році мало хто вірив, що може бути Українська церква автокефальною, – а вона такою стала», - додав патріарх Філарет.

Також він зазначив, що за тих часів, у 1992 році, предстоятель РПЦ Олексій ІІ говорив, що УПЦ КП нібито пограються в незалежність і повернуться в Москву.

«Я тоді сказав – ніколи в Москву ми не повернемося, бо ми є Київ. Хрещення було тут і ми дали християнство, а не вони нам», - сказав почесний патріарх.

Він зауважив, що в Об’єднавчому соборі українських православних церков брали участь два архієреї з Московського патріархату, з ними до ПЦУ прийшло 20 парафій, водночас з УАПЦ прийшло 500-600 парафій, а з УПЦ КП – 6 тисяч парафій.

За словами патріарха Філарета, справжнє об’єднання українських православних церков буде тоді, коли «всі парафії та єпархії Московського патріархату з’єднаються з нами в одну Українську православну церкву».

«Сьогодні ми визнані як митрополія, тому митрополит Епіфаній є предстоятелем Київської митрополії, а ми ж патріархат. Хіба ми від патріархату відмовляємося? Не відмовляємося ми від патріархату, він поки що не визнається вселенським православ’ям», - зауважив він.

«Але нам треба досягти того, щоб українську церкву визнавали як патріархат, а не як митрополію. Те, що це буде – я в цьому переконаний, так само переконаний, як був переконаний в 1992 році, що буде автокефальна церква. Так і зараз переконаний, що Київський патріархат буде. Коли він буде? Коли ми об’єднаємося в одну церкву і коли нас визнають як митрополію інші церкви. Коли ці дві умови завершаться – тоді буде час Української церкви як патріархату. Це дорога ще далека, але цією дорогою треба йти. Тепер ми станемо на шлях до патріархату і досягнемо його і Господь допоможе», - наголосив патріарх Філарет.

Нагадаємо, 6 січня у соборі святого Георгія у Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій вручив Томос про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.