Петро Порошенко порівняв отримання Томоса із хрещенням Русі

12:46, 06.01.2019
Петро Порошенко порівняв отримання Томоса із хрещенням Русі

Петро Порошенко, Вселенський патріарх Варфоломій та митрополит Епіфаній у Стамбулі (фото: Петро Порошенко / Facebook)

Президент Петро Порошенко порівняв отримання Томоса про автокефалію для помісної Православної церкви України із хрещенням Русі у Х столітті князем Володимиром.

Президент України запевнив, що передача Томоса для Православної церкви України збережеться в історії "в одному ряду з Володимировим хрещенням і з проголошенням незалежності".

"Томос для нас - це фактично ще один акт проголошення незалежності України. Він довершить утвердження самостійності Української держави, укріпить релігійну свободу, міжконфесійний мир, посилить права і свободи громадян, особливо тих, які перебували поза спілкуванням із вселенським православ'ям і яких несправедливо таврували неканонічністю", - додав Петро Порошенко.

Водночас він запевнив, що в Україні гарантуватиметься релігійна свобода та збережеться повага до вибору кожного громадянина.

"Я, як Президент, гарантую від імені держави, що Україна поважатиме релігійний вибір і свободу віросповідання кожного громадянина", - наголосив глава держави.

Нагадаємо, Петро Порошенко перебуває разом із українською делегацією у Стамбулі, де Вселенський патріарх передав Томос про автокефалію для України.

У своїй промові митрополит Епіфаній нагадав про те, що північні території Русі хрестилися після Києва.