УПЦ МП без дозволів побудувала на території Лаври 16 нових будівель

11:25, 05.01.2019
УПЦ МП без дозволів побудувала на території Лаври 16 нових будівель

УПЦ МП може втратити право на оренду Києво-Печерської Лаври через незаконну забудову

УПЦ Московського патріархату без дозволів побудувала на території Києво-Печерської Лаври 16 споруд, тим самим порушивши історико-архітектурний ансамбль, який охророняється ЮНЕСКО. а це може стати підставою для припинення договору оренди святині.

Про це повідомив колишній директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Сергій Кролевець, пише «Інтерфакс-Україна».

«Є власник майна. Сьогодні це держава Україна. Є користувач майна... Обов'язково [в договорі оренди] є пункт — у разі заподіяння шкоди об'єкту договір на вимогу однієї із сторін розривається», — повідомив Сергій Кролевець.

Він розповів, що на території Києво-Печерської Лаври представники громадськості зафіксували численні порушення. Зокрема, за його словами, на території заповідника побудовано 16 нових корпусів.

У свою чергу адвокат Марина Соловйова відзначила необхідність внесення змін до українського законодавства, щоб посилили відповідальність, аж до кримінальної, за знищення пам'яток всесвітньої і національної культурної спадщини.

Раніше в Міністерстві культури України зазначали, що Києво-Печерська і Свято-Успенська Почаївська лаври є власністю держави Україна і були передані в оренду на 50 років Української православної церкви (Московського патріархату), однак якщо виявиться, що при переданні Лаври в оренду були допущені порушення, держава в особі українського Кабінету міністрів може переглянути цей договір.

Як повідомляла "УМ", Почаївську лавру намагалися незаконно передати УПЦ МП в оренду до 2052 року.

Нагадаємо, як приховують історії та русифікують Києво-Печерську Лавру читайте в матеріалі "Чому Лавра не Пєщєрская?".