Митрополит Епіфаній, Петро Порошенко та Андрій Парубій поїдуть отримувати Томос

16:06, 04.01.2019
Митрополит Епіфаній, Петро Порошенко та Андрій Парубій поїдуть отримувати Томос

Петро Порошенко, митрополит Епіфаній та Андрій Парубій у день створення Православної церкви в Україні (фото: Сергій Нужненко / Радіо свобода)

Очільник Православної церкви України митрополит Епіфаній. Президент Петро Порошенко та голова Верховної Ради Андрій Парубій поїдуть до Стамбула, на Фанар, щоб отримати від Вселенського патріарха Томос про автокефалію.

Про це повідомляє прес-служби Верховної Ради.

Програмою візиту передбачено не лише зустріч із Вселенським патріархом, а й із президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

Далі на 5 січня запланований молебінь та церемонія підписання Томосу.

Наступного дня, 6 січня, також відбудеться молебінь. Цього дня Вселенська патріархія святкує Хрещення Господнє.

"6 січня Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій та члени делегації візьмуть участь у Церемонії вручення Томосу, Божественній Літургії (Спільне відправлення Вселенським Патріархом Варфоломієм і Митрополитом Епіфанієм), у Церемонія освячення води у затоці "Золотий Ріг", - ідеться в повідомленні.

Після цього запланована офіційна церемонія вручення митрополиту Епіфанію Томосу про автокефалію для Православної церкви України.

"Члени делегації також відвідають могилу українського політичного діяча В.В.Мурського на Католицькому кладовищі, візьмуть участь у Церемонії освячення води в Патріаршому Храмі Св.Георгія", - додає прес-служба Верховної Ради.

Нагадаємо, митрополит Епіфаній заявляв, що Православна церква в Україні поки не готова до реформи календаря, тому будуть розбіжності із Вселенської патріархії, яка використовує новоюлеанський календар, що до 2050 року співпадає із григоріанським літочисленням.