Секретар міськради Маріуполя порадив учителю музики торгувати цигарками (відео)

18:46, 28.12.2018
Секретар міськради Маріуполя порадив учителю музики торгувати цигарками (відео)

Чиновник проігнорував прохання вчителя музики підвищити зарплатню, хоча сам є колишнім музикантом (кадр відео)

Секретар міської ради Маріуполя Степан Махсма, що очолює територіальну організацію "Опоблоку", під час бюджетної сесії 26 грудня не дав слова вчителю музики, який хотів попросити про збільшення зарплати, і послав його торгувати цигарками.
 
Чиновник назвав прохання педагога виступити на сесійному засіданні "балаганом", хоча відомо, що він сам є колишнім музикантом.
 
Поведінка Махсми настільки обурила маріупольців, що вони влаштували у Facebook флешмоб, вимагаючи, аби секретар вибачився за свої слова. 
 
Сам учитель музики Олексій Леонтьєв каже, що питання підвищення заробітної плати викладачам музичних шкіл постало вже давно.
 
"Ставка викладача музичної школи мінімальна. І єдине, що може відокремити вчителя від прибиральника, - це надбавка за престижність. У нас вона була 20%. Але в минулому році мерія вирішила зробити надбавку "стимулюючої" - плаваючою: "А давайте ми її поставимо від 5% до 30%". Тобто, яку хочуть, таку і призначають. Я вже тоді почав ходити на сесії, на виконком, домігся прийому у мера. Він побачив наші платіжки і пообіцяв, що "я вам гроші знайду". З вересня він обіцяв нам 10%. Але вересень минув, і жодних надбавок... І ось на сесії рішення - щоб працівникам культури підняти на 50%, працівникам бухгалтерії - на 90%. Читаю список, а вчителів музики взагалі немає. Тому я записався і вирішив виступити на сесії", - пояснив Олексій Леонтьєв.
 
 
Вчитель розповів, що сесія відкривалася з обдарованих дітей, яких нагородили стипендіями. 
 
"Це добре, це супер, але при цьому нікого з їхніх викладачів не згадали. Вчителів на сцену не запросили. Про 500 вчителів музичних шкіл забули. Цілий рік я бився, був на засіданнях профільних комісій. Я і голови профільної комісії Володимира Курського просив попередити про засідання. Я попередньо написав листа і попросив дати слово на засіданні. Мера не було, і сесію вів секретар, який сам колишній музикант. Він - барабанщик. Мені, на жаль, слова не дали, тому довелося докрикувати. А потім я пішов", - каже Олексій Леонтьєв.
 
Натомість секретар міської ради Махсма у Facebook подякував депутатам, что не "допустили балагану".
 
Водночас депутат від "Сили людей" Максим Бородін наголосив, що в регламенті спеціально передбачена можливість виступати громадянам під час сесійних засідань:
 
"Міський голова ніколи не обмежував виступи й надавав слово. Але вчора був такий показовий випадок, коли секретар, який вів засідання, просто 4 людям, які записалися, не дав слова. І він не надав ніякої аргументації. Він сказав, що порушили строки або регламент, але який пункт, він не зміг відповісти. Після мене один з депутатів узяв слово, щоб передати його виступаючому, але, на жаль, той уже вийшов із зали".
 
Згідно з декларацією секретаря міської ради Маріуполя, заробітна плата Степана Махсми за 2017 рік становила загалом 297 тисяч грн, його дружина отримала торік 3,14 мільйона гривень доходу, працюючи в концерні "Метінвест Холдинг", пов’язаному з Рінатом Ахметовим.