У Латвії в архіві КДБ знайшли картку на ім’я глави Латвійської православної церкви (фото)

16:27, 22.12.2018
У Латвії в архіві КДБ знайшли картку на ім’я глави Латвійської православної церкви (фото)

Митрополит Олександр (фото: EPA)

В оприлюдненій 20 грудня на сайті Національного архіву Латвії агентурній картотеці КДБ Латвійської РСР знайшли агентурну картку на ім’я Олександр Іванович Кудряшов 1939 року народження.
 
Дані, наявні в картці, повністю співпадають із біографічними даними, які має предстоятель Латвійської православної церкви Московського патріархату - митрополита Ризького і всієї Латвії Олександра (в миру Кудряшова).
 
Як зазначено в картці, Кудряшова завербували в агенти КДБ під псевдонімом "Читач" у січні 1982 року. Вказано, що його завербував співробітник 5 відділу КДБ Латвійської РСР, який займався боротьбою з ідеологічними диверсіями.
 
 
У картці вказаний рід його занять: "священик православної церкви". Чинний митрополит Олександр отримав сан диякона 1982 року.
 
У картотеці є картка і на ім’я іншого діяча РПЦ. Дані людини на ім'я Іван Миролюбов під псевдонімом "Анатолій" співпадають із даними протоієрея, співробітника Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату, секретаря Синодальної комісії зі старообрядництва і єдиновір’я. Миролюбов родом із Риги.
 
У Московському патріархаті Латвійської церкви поки не коментують цю інформацію. У картках немає деталей щодо того, якою саме діяльністю займалися агенти і чи дійсно вони співпрацювали з КДБ після ймовірного вербування.
 
Загалом у картотеці 10 тисяч 612 карток. Зокрема в ній знайшлися картки на ім’я колишнього капітана збірної СРСР з баскетболу Валдіса Валтерса, колишнього мера міста Даугавпілс Ріхарда Еігімса, художника Майі Табака і в минулому найбагатшої людини Латвії Александра Лавента.
 
Нагадаємо, раніше в УПЦ КП припустили, що очільник РПЦ Кирило співпрацював із КДБ, а зараз може перебувати під впливом російських спецслужб.