Отруювачі Сергія Скрипаля потрапили до «чорного списку» США

21:57, 19.12.2018
Отруювачі Сергія Скрипаля потрапили до «чорного списку» США

Агенти-отруювачі з ГРУ потрапили у список санкцій США, "пов'язаних із Україною та Росією" (фото: архів)

Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти 18 росіян, серед яких агенти ГРУ Олександр Мішкін та Анатолій Чепіга, підозрювані в отруєнні колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля.
 
Про це йдеться в повідомленні Міністерства фінансів США.
 
Мішкін, відомий як Олександр Петров, та Чепіга, відомий як Руслан Боширов, потрапили у список санкцій США, "пов'язаних із Україною та Росією".
 
У Міністервстві фінансів зазначили, що 15 з 18 осіб у списку пов'язані з ГРУ. Деяким з них США влітку заочно висунули звинувачення у зламі в 2016 році комп'ютерів Демократичної партії і кандидата в президенти Хілларі Клінтон.
 
Під санкції також потрапило Федеральне агентство новин, яке пов'язують з бізнесменом з Росії Євгеном Пригожиним.
 
Як відомо, 5 вересня прокурори Британії оголосили, що вважають причетними до отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії двох росіян - Олександра Петрова і Руслана Боширова.
 
Згодом розслідувачі Bellingcat з’ясували справжнє ім’я Руслана Боширова, якого підозрюють у замаху на Сергія Скрипаля. Виявилося, що він полковник ГРУ та має нагороду "герой Росії". Справжнє ім’я підозрюваного - Анатолій Чепіга. А підозрюваний "Олександр Петров", справжнє ім’я якого Олександр Мішкін, виявився героєм Росії, знайомих якого вмовляли не розповідати про нього.
 
Окрім того, спецслужби Великої Британії встановили особу третього підозрюваного в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів в англійському місті Солсбері. Це 45-річний Сергій Федотов.
 
При цьому в Росії оголошення Британією імен підозрюваних в отруєнні Скрипалів назвали спробою роздути антиросійську істерію, а викриття справжнього ім'я Руслана Боширова - "вкидом".
 
Путін заявив, що в Кремлі дізналися, кого влада Великобританії звинувачує в отруєнні Скрипалів. "В принципі, ми звичайно подивилися, що це за люди. Ми знаємо, хто це такі. Ми їх знайшли", - сказав він, додавши, що "нічого там особливого і кримінального немає".
 
Після цього Олександр Петров і Руслан Боширов в ефірі російського каналу заявили, що дійсно приїжджали в Солсбері на запрошення друзів - нібито подивитися на знаменитий собор.
 
Нагадаємо, Сергія Скрипаля отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новачок". Від недолугих дій російських диверсантів загинула громадянка Британії Дон Стреджес.