Державну фіскальну службу розділили на митницю та податкову

15:32, 18.12.2018
Державну фіскальну службу розділили на митницю та податкову

Реформа ДФС створить підґрунтя для демілітаризації податкових органів, обіцяють в уряді (фото: facebook.com/KabminUA)

Кабінет міністрів України схвалив постанову про реорганізацію Державної фіскальної служби та її розділення на Державну податкову службу та Державну митну службу.
 
Відповідне рішення ухвалили під час засідання уряду 18 грудня, передає "Громадське".
 
"Поділ ДФС на дві служби є важливим кроком на шляху до побудови якісної системи адміністрування податків і зборів. Реформа ДФС створить підґрунтя для демілітаризації податкових органів, покращить якість сервісів, які надаються платникам податків, підвищить прозорість та підзвітність роботи податкових та митних органів", - повідомив заступник міністра фінансів України Сергій Верланов.
 
Зазначається, що до підпорядкування ДФС увійдуть податкові інспекції та податкова міліція. 
 
Водночас координуватиме діяльність двох новостворених служб Міністерство фінансів України.
 
Для проведення реорганізації ДФС створять спеціальну комісію, а протягом наступних трьох місяців оголосять конкурси на обрання очільників відомств.
 
Державна фіскальна служба була створена у 2014 році як правонаступник Міністерства доходів і зборів України. Вона відповідальна за податковий та митний напрям.
 
У часи президентства Віктора Януковича Міністерство доходів і зборів підозрювали у створенні централізованих схем з ухилення від оподаткування та відмивання коштів, а також "торгівлі" податковими кредитами з податку на додану вартість, які завдали збитків державі на мільярди гривень.