Україна недооцінила вплив церкви Москви на її дочірні структури - Петро Порошенко

18:05, 16.12.2018
Україна недооцінила вплив церкви Москви на її дочірні структури - Петро Порошенко

Президент України під час прес-конференції розповів про тиск РПЦ на дочірні структури (фото: прес-служба президента України)

Президент Петро Порошенко вважає, що на Об'єднавчий собор 15 грудня прийшли лише двоє ієрархів УПЦ МП через тиск.
 
Про це він заявив на прес-конференції в неділю 16 грудня, передає "Українська правда".
 
"Із понад 10 ієрархів, які підписали звернення до вселенського патріарха або твердо пообіцяли прийти на собор, прийшли тільки двоє. Це результат тиску, і точно не нашої держави", - вважає він.
 
Порошенко додав, що протидія з боку РПЦ була для України очікуваною.
 
"Але ми недооцінили її вплив на дочірні структури в Україні", - сказав він.
 
Президент також розповів про труднощі, які передували проведенню собору: "У нас було як мінімум 5 випадків, коли переговори щодо проведення собору заходили в глухий кут. І вихід знаходили за моєю участю".
 
"Коли дехто збирався покидати собор і вважав, що виходу з ситуації немає, Господь Бог під час нашого спілкування вразумив", - додав він.
 
Порошенко також після розмови з Вселенським патріархом Варфоломієм заявив, що той вважає проведений 15 грудня в Києві Об'єднавчий собор поворотним моментом в історії вселенського православ'я.
 
Він зазначив, що запізнився на прес-конференцію, оскільки мав розмову з патріархом.
 
Президент додав: патріарх Варфоломій підтвердив, що Томос українській церкві вручатимуть 6 січня, на український Святвечір.
 
"Це буде найпримітніше Різдво в історії України", - сказав він.
 
Нагадаємо, Об'єднавчий собор, що відбувся 15 грудня у Софії Київскій, створив Об'єднану церкву України і обрав її главу, митрополита Київського. Ним став 39-річний митрополит УПЦ Київського патріархату Епіфаній.