Австралія визнала західний Єрусалим столицею Ізраїлю

11:37, 15.12.2018
Австралія визнала західний Єрусалим столицею Ізраїлю

Західний Єрусалим - офіційно визнана територія Ізраїлю (фото з відкритих джерел)

Австралія визнала західний Єрусалим столицею Ізраїлю.
 
Про це заявив прем’єр країни Скотт Моррісон, передає "Громадське".
 
Уряд Австралії для ухвалення такого рішення консультувався з союзниками та проводив обговорення всередині країни.
 
У майбутньому Австралія хоче розмістити в Єрусалимі безпековий та торговий офіс. Проте перенесення посольства з Тель-Авіва поки не буде.
 
Попри визнання західного Єрусалима столицею Ізраїлю прем’єр Австралії заявив, що також визнає прагнення народу Палестини до власної державності.
 
Західний Єрусалим - офіційно визнана територія Ізраїлю. Однак Східний Єрусалим має переважно арабське населення, і саме цю частину Ізраїль одноосібно приєднав до свого складу в 1980 році.
 
Світова спільнота, зокрема, ООН офіційно не визнала східний Єрусалим частиною Ізраїлю. Усі державні установи країн розташовані у Тель-Авіві.
 

Доля Єрусалима - одне з найжорсткіших питань між Ізраїлем та палестинцями. Згідно з мирною угодою 1993 року, статус Єрусалима повинен був обговорюватися під час наступних етапів мирних переговорів.

 

Міжнародна спільнота не визнає суверенне право Ізраїлю на Єрусалим. Палестинці хочуть, щоб Східний Єрусалим став столицею їхньої майбутньої держави.

 

Як відомо, у грудні 2017 року Дональд Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю. Це рішення викликало багато протестів у арабському світі. У травні 2018 року в Єрусалимі відкрили посольство США, яке перенесли зі столиці Ізраїлю Тель-Авіва.