Глава РПЦ Кирил поскаржився Папі Римському та ООН на утиски його підлеглих в Україні

11:27, 14.12.2018
Глава РПЦ Кирил поскаржився Папі Римському та ООН на утиски його підлеглих в Україні

Кіріл звернувся до міжнародної спільноти, щоб вони натиснули на українську владу, щоб припинити тиск української влади на його підлеглих

Глава Російської православної церкви поскаржився на утиски вірян в Україні у зв’язку із створенням об’єднаної та незалежної від його впливу церкви.

Листи він спрямував Папі Римському Франциску, Генеральному секретарю ООН Антоніо Гутеррішу, канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, президенту Франції Еммануелю Макрону, генсеку ОБСЄ Томасу Гремінгену, главі Англіканської спільноти Архієпископу Кентерберійському Джастіну Уелбі та генеральному секретарю Всесвітньої ради церков Олаву Фюксе Твейту.

Глава Російської православної церкви заявив про "тиск" влади України на УПЦ Московського патріархату і "втручання" держави в церковне життя України.

Він нагадав, що його підлеглих в Україні правоохоронці підозрюють у державній зраді та розпалюванні міжрелігійної ворожнечі, а церковників нібито змушують взяти участь в Об’єднавчому соборі, хоча вони відкинули пропозиції створити незалежну від Росії церкву.

Патріарх Кирил обурився, що запрошення на собор від Вселенського патріарха архієреї "отримували з рук державних чиновників", хоча в УПЦ МП та РПЦ раніше вирішили припинити євхаристійне спілкування із Вселенським патріархатом, а лист-запрошення митрополит Онуфрій повернув Патріарху Варфоломію.

Очільник Російської православної церкви Кирил закликав очільників інших конфесій, міжнародних організацій та президентів Німеччини і Франції вчинити тиск на владу України в питаннях релігії.

Нагадаємо, 15 грудня в Києві заплановано проведення Об’єднавчого собору, на якому мають обрати очільника української церкви та затвердити її статут.

Ймовірним претендентом від УПЦ Київського патріархату стане митрополит Епіфаній.