Теракт у Стразбурзі: 3 загиблих, стрільця посилено шукають (всі подоробиці)

09:42, 12.12.2018
Теракт у Стразбурзі: 3 загиблих, стрільця посилено шукають (всі подоробиці)

Теракт у Стразбурзі: Франція вводить надзвичайні заходи (фото: Christian Hartmann / Reuters)

У Стразбурзі на рідвяному ярмарку 11 грудня стався теракт: на людей напав чоловік із пістолетом та ножем. У результаті атаки не менше 3 людей загинуло, 12 - поранені, із них половина перебувають в лікарнях у критичному стані.

Поліції наразі не вдалося спіймати нападника, але його особу встановили досить швидко. Як передають французькі ЗМІ, теракт вчинив 29-річний Шеріф Шекат (Chekatt Cherif).

Його 2016 року внесли у список потенційних терористів.

Шерфі Шекат був відомий поліції через попередню кримінальну діяльність у Франції та німеччині, але відбув покарання. Зранку 11 грудня поліція прийшла до уродженця Стразбурга додому, що арештувати за вбивство, але не знайла його в оселі.

У соцмережах опублікували фото ймовірного нападника.



Поліції вдалося заблокувати нападника двічі, близько 20:20 та 21:00 11 грудня, але він відкривав стрілянину і тікав.

Як повідомляють французькі силовики, контроль на кордонах країни посилили.

"Уряд вирішив ввести в дію план із термінових дій при терактах, який передбачає посилений контроль на кордонах, посилені заходи безпеки на усіх різдвяних ринках у Франції, щоб уникнути ризику аналогчних атак", - сказав очільник МВС Франції Крістоф Кастанер.

Саме він підтвердив загибель 3 людей, хоча мер Стразбурга до цього заявляв про 4 загиблих на місці трагедії.



Стрілянина сталася неподалік Європарламенту. Будівлю закрили для входу, але людей не евакуйовували.

На місці подій перебував постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба, який описав події.

"Так сталося, що на момент стрілянини я був 200 м від місця події на офіційній вечері. Але наша спецслужба спрацювала швидко і разом з французькими колегами провела евакуацію", - зазначив він у Facebook.

Дмитро Кулеба нагадав, що різдвяний ярмарок у Стразбурзі - як магніт для терористів: у 2000 та 2016 році напади вдалося попередити.

Нагадаємо, минулого тижня Францію охопили масові безлади після акцій протесту так званих "жовтих жилетів", які вимагали соціальної справедливості.