На Черкащині кооператив об’єднав 85 домогосподарств і працює у партнерстві з проектом ЄС/ПРООН

11.12.2018
На Черкащині кооператив об’єднав 85 домогосподарств і працює у партнерстві з проектом ЄС/ПРООН

Кооператив за місяць виготовляє 200 кілограмів твердого сиру для власних потреб. (Фото з «Фейсбука».)

На Черкащині, в селі Сатанівка, в кооперативі «Вілліс-Молоко», щоденно збирають 1 тис. 500 літрів молока, яке частково переробляють, а частково продають на молокозавод, інформує прес-служба Черкаської облдержадміністрації.
 
 
За словами Романа Карманніка, директора департаменту регіонального розвитку, основна спеціалізація цього кооперативу, в який об’єдналися 85 тамтешніх домогосподарств, — тверді сири.
 
 
Упродовж місяця виготовляють 200 кілограмів твердого сиру для власних потреб.
 
«Цю продукцію поки не продають, оскільки чекають отримання сертифікатів якості та реєстрації своєї марки. Але після взятих дозволів кооператив планує забезпечувати молокопродукцією заклади соціальної сфери Монастирищенського району, а також реалізовуватиме її на ринку вже під власним брендом», — розповідає Роман Карманнік.
 
Кооператив із виробництва молочної продукції працює у Сатанівці два роки у партнер­стві з обласною та районною держадміністраціями, громадою та проектом ЄС/ПРООН.
 
Коли селяни об’єдналися, то закупили молочну лінію та холодильне обладнання вартістю 1,1 млн. грн. Із цих грошей 830 тисяч — то кошти ЄС/ПРООН, а 180 тис.грн додали з місцевого, обласного та бюджету громади.
 
«Переконаний, що успішність сільських громад, їх економічний розвиток та сила залежать від створення нових та підтримки вже існуючих підприємств, виробництв та кооперативів», — упевнений Роман Карманнік.