За кермом Німеччини знову жінка: на з’їзді ХДС обрали наступницю Ангели Меркель

11.12.2018
За кермом Німеччини знову жінка: на з’їзді ХДС обрали наступницю Ангели Меркель

Крамп-Карренбауер i Меркель мають багато спільного.

Минулої п’ятниці на з’їзді правлячого в ФРН Християнсько-демократичного союзу (ХДС) новим главою цієї партії обрано Аннеґрет Крамп-Карренбауер.

 

Під час голосування вона несуттєво випередила свого головного суперника — колишнього голову фракції християнських демократів Фрідріха Мерца, отримавши 51,8% голосів членів партії.

 

У німців настають «тяжкі часи», оскільки проблеми з вимовою складного імені та прізвища ймовірної наступної канцлерки ФРН мають навіть досвідчені диктори німецьких радіо- та телестанцій.

 

Для спрощення її часто називають АКК — як абревіатуру її імені і прізвища, повідомляє «Німецька хвиля».

Схожа на Меркель

Новообрану очільницю Християнсько-демократичного союзу вважають довіреною особою Ангели Меркель. Великих змін у політиці ХДС від неї не очікують. Це стосується і українського питання, що є приємною новиною для України.
 
Крамп-Карренбауер донині обіймала ту саму посаду, з якої 20 років тому почала сходження до канцлерського крісла і сама очільниця уряду: генеральної секретарки партії ХДС.
 
Подібність між ними разюча, і багато хто вважає АКК мало не копією Меркель: так само далека від пафосу і прагматична, тільки дещо молодша: канцлерці в цьому році виповнилося 64 роки, АКК — 56.
 
Партійний злет АКК виявився навіть стрімкішим, ніж у випадку Меркель. Нинішня канцлерка очолила ХДС після двох років перебування на посаді генеральної секретарки, тоді як Аннеґрет Крамп-Карренбауер зійшла на найвищу партійну сходинку дуже швидко.
 
Лише у лютому 2018 року вона обійняла посаду генеральної секретарки, а вже за 10 місяців очолила партію. Хоча новачком у політиці її точно не назвеш. Крамп-Карренбауер, мати трьох дітей, має партійний квиток ХДС з 18 років, вже кілька десятиліть вона обіймає керівні посади на земельному та федеральному рівнях, а до посади генсека партії керувала федеральною землею Саар.
 
Вважається, що серед усіх кандидатів, які боролися за найвищий партійний пост у ХДС, ближче за всіх до Меркель за політичними поглядами саме АКК. Її називають прагматичним політиком, схильною до спокійного аналізу та політичної далекоглядності.
 
Критики називають АКК «міні-Меркель» або «Меркель-2». Сама пані Крамп-Карренбауер змушена була заявити, що у ній немає нічого «міні», адже вона 56-річна жінка з трьома дорослими дітьми, а за плечима має власну серйозну політичну кар’єру. 
 
І все ж Крамп-Карренбауер — політик більш консервативний, ніж нинішня канцлерка. Сама вона це, щоправда, формулює інакше, називаючи основою партійної ідеології «християнське уявлення про людину» і не бажаючи перетворення ХДС на «просто консервативну партію».
 
Слово «християнський» в поєднанні з «демократом» для АКК — важливий атрибут. Приміром, вона була проти рішення одного з місцевих судів, який постановив прибрати хрест із зали, де проводять судові засідання.
 
Християнський символ — «нагадування про смирення» і про те, «що людина — не вінець творіння». Крамп-Карренбауер — ревна католичка і членкиня Центрального комітету німецьких католиків.
 
Рішення Бундестагу про визнання одностатевих шлюбів, до якого приєдналися багато її однопартійців, вона не підтримала, вважаючи, що мусить бути чітка межа між традиційним шлюбом чоловіка та жінки та іншими формами спільного життя партнерів з дітьми. Зокрема, вона висловлювала занепокоєння щодо надання повних прав на усиновлення для одностатевих пар. АКК також виступає за суворіші обмеження щодо абортів.

«З Москвою треба жорсткіше»

Аннеґрет Крамп-Карренбауер мешкає у місті Пюттлінген (де й народилася) із чоловіком Гельмутом Карренбауером, з яким вони разом уже 34 роки. Пан Карренбауер залишив роботу інженера, щоб піклуватися про трьох синів подружжя, поки дружина займалася політичною кар’єрою.
 
Крамп-Карренбауер підтримує політику санкцій за дії Росії у Криму і на Донбасі і «подругою Путіна», схоже, не стане. У питаннях зовнішньої політики Аннеґрет Крамп-Карренбауер чітко тримається у фарватері кацлерки Меркель. Принаймні до категорії німецьких політиків, які «розуміють Путіна», вона явно не належить. Зокрема, у неї однозначне ставлення до дій Кремля в Україні.
 
«Крим анексований Росією з порушенням міжнародного права — це факт, — наголошує вона. — На сході України Росія підтримує сепаратистів — це факт, десятки тисяч українських солдатів загинули — це факт, половина населення Донбасу змушена була тікати — це факт, цілі регіони спустошені — це теж факт».
 
Крамп-Карренбауер, виступаючи в ток-шоу на німецькому телеканалі ARD, висловилася за посилення санкцій проти Росії за її дії в Керченській протоці.
 
Як перший крок, заявила вона, «слід однозначно дати зрозуміти, причому найкраще разом зi США, що Азовське море не є внутрішньою акваторією Росії і має залишатися відкритим для міжнародного судноплавства».
 
А другим, на її думку, могла би стати заборона для російських суден, що приписані до портів у Азовському морі, заходити в порти країн Європейського Союзу та США.
 
Пані Крамп-Карренбауер додала, що після захоплення Росією українських кораблів Німеччина має зайняти більш жорстку позицію стосовно Москви, зокрема, переглянути своє ставлення до газопроводу «Північний потік-2», зменшивши його пропускну можливість.
 
Водночас АКК має дуже прагматичний підхід до економічних інтересів Німеччини, так само, як і Меркель, воліє відділяти політику і економіку. Попри жорстку позицію у відносинах iз Росією і чітку підтримку санкцій, Крамп-Карренбауер, так само як і канцлерка, не вважає за доцільне ставити під питання саму добудову другої нитки «Північного потоку».
 
Вона, як і Меркель, обіцяє не забувати про інтереси України як транзитера газу і в разі потреби вважає за можливе через ЄС домагатися обмеження обсягів надходження російського палива.