Суд Черкас заарештував рибацький крючок браконьєра, зате повернув йому авто і причіп

16:33, 08.12.2018
Суд Черкас заарештував рибацький крючок браконьєра, зате повернув йому авто і причіп

Сомів винищують на зимувальних ямах за допомогою гачків - трійників (фото: Віктор Іванько)

Черкаський районний суд, за поданням райвідділу поліції, наклав арешт на гачок "трійник" браконьєра-рибалки із села Мошни, а також на вилучену рибу, а машину і причіп, якими той вивозив замордовану рибу у Кременчуцькому водосховищі, повернув.
 
Про це повідомив начальник Черкаського рибоохоронного патруля Віктор Іванько.
 
"Ми затримали цього браконьєра безпосередньо на місці злочину. В операції, яка тривала не один день, було задіяно близько 30  наших працівників із 46-ти. Браконьєр якраз перекидав з лодки рибу, потім кинувся тікати. Ми догнали його човен, який має 250 кінських сіл", - розповідає "Україні молодій" Віктор Іванько.
 
За його словами, коли черкаські рибоохоронці затримали рибалку, у нього вилучили майже 90 сомів та судаків. Сума збитків склала більше 36 тисяч гривень.
 
 
"Всю цю рибу браконьєр, який займається цим промислом давно і професійно, не гребуючи й електровудками, видер крючками з Чорної ями, куди традиційно заходить зимувати дніпровська риба", - обурюється начальник Черкаського рибоохоронного патруля.   
 
І додає: вилучені соми - вагою приблизно по 2-3 кілограми, їм лише по 5-6 років. Великих за розміром сомів у Дніпрі неподалік Черкас тепер важко знайти. Браконьєри їх поголовно винищили. Більше того, вони тепер не гребують виловлювати навіть 150 грамових судачків. 
 
 
"Сомів винищують на зимувальних ямах за допомогою гачків - трійників. І врахуйте, якщо браконьєр видер 300 кілограмів риби, то удвічі більше залишилося у воді, яку він по ходу травмував, смертельно поранивши. У такому стані риба зиму просто не переживе", - пояснює Віктор Іванько масштаби шкоди, яку екології Кременчуцького водосховища наносять черкаські браконьєри.
 
Він говорить, що рибоохоронний патруль постійно їх затримує. Тільки з вересня, відколи очолює на Черкащині цю структуру, проти горе-рибалок було порушено близько 30 кримінальних справ, вилучено близько 50 транспортних засобів. Сума завданих ними збитків сягнула більше 1 мільйона гривень.
 
 
"За вдалий виїзд один браконьєр заробляє в середньому від 15 до 20 тисяч гривень. А якщо наловить сомів кілограмів 300, то й 30 тисяч виручить. І такий заробіток він може мати щодня", - розповідає Віктор Іванько. І це, додає, на фоні мізерних штрафів, які, приміром, за порушення правил риболовлі сягають від 34 до 170 гривень, за грубі порушення - від 170 до 510, а кримінальна відповідальність настає з суми збитків у 1700 гривень. 
 
Суд, зазначає начальник Черкаського рибоохоронного патруля, пожалів браконьєра, а екологію "виходить, не шкода". Якщо так далі піде, то ми взагалі без риби залишимося скоро будем тих сомів ввозити в акваріумах, каже він.
 
Як повідомляла "УМ", в Україні з 1 листопада почала діяти осінньо-зимова заборона на лов риби у зимувальних ямах.