Онуфрій «не благословив» духовенство УПЦ МП йти на Об'єднавчий собор

17:50, 07.12.2018
Онуфрій «не благословив» духовенство УПЦ МП йти на Об'єднавчий собор

В УПЦ МП заявили, що ніхто зі священнослужителів чи мирян не уповноважений представляти їх на соборі 15 грудня (фото: Фокус.ua)

Предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій "не благословляє" духовенство УПЦ МП на участь в Об’єднавчому соборі української православної церкви.
 
Таке рішення прийняв синод УПЦ МП 7 грудня.
 
Зокрема, Онуфрій заявив, що Патріарх константинопольської церкви Варфоломій немає прав скликати в Україні церковні зібрання.
 
"У зв’язку з цим… єпископату, духовенству, чернецтву і мирянам Української православної церкви МП брати участь у так званому об’єднавчому соборі не благословляється", - вирішив синод УПЦ МП.
 
Запланований 15 грудня Об’єднавчий собор в УПЦ МП назвали "незаконним зібранням", тому що в ньому нібито братимуть участь "представники розкольницьких угрупувань".
 
В УПЦ МП також заявили, що ніхто зі священнослужителів чи мирян не уповноважений представляти їх на соборі 15 грудня.
 
В церкві Московського патріархату стверджують, що право скликати собор УПЦ в Україні має право чомусь лише Онуфрій, але наразі жодних рішень по собору він не ухвалював.
 
Як відомо, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській церкві.
 
У Москві стурбувалися тим, що в Україні буде незалежна від Росії канонічна церква, тому РПЦ розірвала відносини з Вселенським партіархатом. Церква Росії наполягає на своїх правах в Україні і називає себе "канонічною", а Кремль погрожує захищати православних в Україні, як захищає російськомовних.
 
Як повідомив президент України Петро Порошенко, Об’єднавчий собор Української автокефальної церкви відбудеться 15 грудня.
 
Напередодні єпископ УПЦ МП Олександр Драбинко опублікував лист-запрошення, в якому розкриваються подробиці цієї зустрічі.