В Угорщині зраділи покращенню в стосунках з Україною

16:19, 07.12.2018
В Угорщині зраділи покращенню в стосунках з Україною

Петер Сійярто (фото: AP)

У загальних двосторонніх відносинах між Будапештом та Києвом помітний прогрес, заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.
 
Про це повідомляє прес-служба уряду Угорщини.
 
"Є певний сприятливий прогрес у законодавчій сфері, що впливає на угорську спільноту в Україні, і є певний прогрес у загальних двосторонніх відносинах між Будапештом та Києвом", - сказав він після переговорів з українським колегою Павлом Клімкіним у ході засідання Ради міністрів ОБСЄ у Мілані 6 грудня.
 
Він додав, що Угорщина "безумовно, цінує наміри уряду України" щодо внесення до порядку денного Верховної Ради голосування про подовження перехідного періоду до нового Закону про освіту до 2023 року.
 
"На жаль, це, не є гарантією того, що голосування відбудеться", - сказав він, зазначивши, що вже було дві подібні, безуспішні ініціативи.
 
Як відомо, у четвер, 6 грудня, Верховна Рада відмовилася включити до порядку денного сесії законопроект про продовження імплементаційного періоду мовної статті закону про освіту, проти якого виступає Угорщина.
 
Голова МЗС України Павло Клімкін напередодні заявив, що стосунки двох країн перебувають "на висхідній траекторії" і Будапешт налаштований на подальший прогрес. Він зазначив, що Угорщина припинила роздачу паспортів у своїх консульствах в Україні.
 
Додамо, що Угорщина блокує засідання Комісії Україна-НАТО на вищому рівні, але цього разу не протестувала проти присутності глави МЗС України на міністерському засіданні НАТО.