Рада збільшила на 22 км територію України в Чорному морі

14:03, 06.12.2018
Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроект про прилеглу зону України, який фактично збільшує територію контролю в Чорному морі на 22 кілометри.
 
За відповідне рішення у четвер проголосували 244 депутати.
 
Відповідно до законопроекту, документ дозволить розширити контрольовану територію на морі на 12 морських миль (22 км - ред.) і створити підстави для скорочення контрабандного трафіку в Чорному морі.
 
Як говориться в пояснювальній записці до законопроекту, зараз значно зріс обсяг контрабанди, яку перевозять Чорним морем.
 
Міжнародне законодавство дозволяє державам в межах прилеглої зони здійснювати контроль, необхідний для запобігання порушенням митних, фіскальних, імміграційних та санітарних правил, а також для покарання за порушення зазначених правил.
 
Депутати звертали уваги, що після анексії Криму Росія незаконно здійснює там економічну діяльність, зросли обсяги контрабанди, Україна втратила можливість ефективно контролювати судноплавство.
 
Закон дозволяє Україні у прилеглій зоні зупиняти, оглядати та заарештовувати судна-порушників.
 
Після попереджувальної стрільби Україна може застосовувати зброю стосовно порушників, які не виконують вимогу зупинитись.
 
Водночас сам ініціатор законопроекту нардеп Іван Винник заявив, що документ не вирішує повністю морські проблеми України.