G20 вдалося прийняли підсумкову декларацію саміту в Буенос-Айресі

10:22, 02.12.2018
G20 вдалося прийняли підсумкову декларацію саміту в Буенос-Айресі

Лідери G20 на саміті "Великої двадцятки" (Getty Images)

Учасникам саміту G20 вдалося підписати спільну підсумкову декларацію, яка обійшлася без несподіванок і проривів.
 
Про це пише DW.
 
Досягнувши мінімального компромісу в питаннях міжнародної торгівлі, боротьби зі зміною клімату і неконтрольованої міграції, лідери G20 підписали підсумкову декларацію саміту в Буенос-Айресі.
 
Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що підписання декларації стало можливим завдяки "конструктивній спільній роботі" і "готовності до компромісу".
 
За словами канцлера, саміт показав, що абсолютна більшість країн "двадцятки" дотримується "принципу багатосторонності" в ділових і торгових відносинах, проте пройшли ті часи, коли цей принцип отримував автоматичне схвалення.
 
"За нього доводиться боротися", - заявила Меркель.
 
Під тиском США лідери G20 виключили з підсумкової декларації боротьбу з протекціонізмом, замінивши її на підтримку "принципу багатосторонності". У той же час вдалося домовитися про реформування Світової організації торгівлі (СОТ).
 
Підсумковий документ з клімату, як і в 2017 році в Гамбурзі, підписали тільки 19 країн - США відмовилися його підтримати. Однак і домогтися підписів 19 членів було непросто, переговори тривали до раннього ранку. Росія, Туреччина і Саудівська Аравія, за даними з французької делегації, сумнівалися до останнього.
 
Проблема міграції в документі згадується лише двома реченнями. Зокрема йдеться про те, що потоки біженців є "глобальною проблемою, що має гуманітарні, політичні, суспільні та економічні наслідки". Лідери G20 пообіцяли спільно боротися з її причинами.
 
Саміт був затьмарений подіями в Керченській протоці, де російські прикордонники захопили три кораблі ВМС України, пізніше всі українські моряки були заарештовані.
 
ЯК повідомляла "УМ", президент США Дональд Трамп демонстративно ігнорував Володимира Путіна та не потиснув йому руку під час форуму "Великої двадцятки".