«Роботу виконав»: переговори льотчиків Росії, що стріляли в українців біля Керчі

17:58, 29.11.2018
«Роботу виконав»: переговори льотчиків Росії, що стріляли в українців біля Керчі

Повітряні судна Росії цілеспрямовано застосували зброю щодо українських кораблів (кадр відео)

Служба безпеки України оприлюднила переговори між повітряними суднами Росії, які обстрілювали українські військові судна 25 листопада перед їх захопленням.
 
Запис у відеоформаті, показаний на брифінгу заступника голови СБУ Олега Фролова, вже з'явився на сайті спецслужби.
 
Співробітники СБУ "технічними засобами отримали перемовини екіпажів російського літака СУ-30 та гелікоптера КА-52 з відповідними пунктами управління".
 
Зафіксовано переговори пілота літака Су-30 СМ із позивним "509" з диспетчером під позивним "Джемпер" та кораблем ЧФ РФ із позивним "Мантилья", що відбулися 25 листопада у період з 18:43 до 20:36.
 
Диспетчер дає пілоту координати зони, де перебуває корабель, а "Мантилья" потім дає "координати цілі".
 
"Роботу виконав. Двома, практично", - звітує "509-й".
 
Пілотам гелікоптерів КА-52 з позивними 9-47 та 9-49 у період із 19:12 до 21:42 в неділю також дають координати. Спочатку кажуть "Вийти на дистанцію застосування зброї, зброю не застосовувати до вказівки", але потім накази змінюються.
 
9-47 доповідає, що бачать чотири судна: два стоять, два інших рухаються в їхньому напрямку.
 
На записі не чути наказу застосовувати зброю. Але з нього ясно, що "витрати (рос. "расход") "Карандашів", тобто некерованих ракет, у 47-го не було, а в 49-го - два.
 

Запис обривається на запитанні диспетчера до гвинтокрила 9-47 про те, скільки в них залишилося "Карандашів".
 
"В цих перемовинах між екіпажами літака Су-30 та гвинтокрила КА-52 йшлося про застосування зброї до військових кораблів України. В цих перемовинах чітко вказується на використання двох "Карандашів" як з боку Су-30, так і з боку КА-52", - пояснив Фролов журналістам.
 
За його словами, повітряні судна цілеспрямовано застосували зброю - й повернулися до пункту постійної дислокації.
 
"Ці перемовини не залишають жодного сумніву, що російське військове керівництво свідомо віддавало наказ на застосування зброї проти українських кораблів", - заявив Фролов.
 
Нагадаємо, під час захоплення українських кораблів у нейтральних водах неподалік анексованого Криму силовики Росії стріляли на ураження екіпажів ВМС України.

Окупанти захопили в полон 23 українських військових, і, як вони стверджують, ще двох співробітників СБУ. Наразі їх відправляють за грати в окупованому Криму, а небайдужі кримчани несуть полоненим найнеобхідніші в СІЗО речі.