Кабмін остаточно повернув Почаївську лавру Кременецько-Почаївському заповіднику

12:32, 29.11.2018
Кабінет міністрів України скасував рішення про виключення зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника споруд Свято-Успенської Почаївської лаври у Тернопільській області.
 
Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду в середу, передає "Інтерфакс-Україна".
 
Відзначається, що Кабмін скасував розпорядження від 17 липня 2003 року №438 "Про виключення зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника споруд Почаївської Свято-Успенської лаври" (м.Почаїв Тернопільської області).
 
Повідомляється, що цим документом в 2003 році зі складу заповідника були виключені: Успенський собор, Троїцький собор, монастирські келії, Архієрейський будинок, дзвіницю та надбрамний корпус.
 
Нагадаємо, 23 листопада передачу Почаївської лаври Московському патріархату скасували в Мін'юсті. Однак в УПЦ Московського патріархату заявляють, що рішення Мін'юсту про скасування права на споруди Свято-Успенської Почаївської лаври не позбавляє чоловічий монастир УПЦ МП права ними користуватися.
 
Як відомо, в 2003 році, за часів прем’єра Віктора Януковича, споруди Почаївської лаври були вилучені зі складу Кременецько-Почаївського заповідника і опинилися в користуванні УПЦ Московського патріархату до 2052 року. Держава фактично втратила контроль над історичною пам’яткою.
 
2018 року Міністерство культури України оскаржило до Міністерства юстиції передачу Почаївської Лаври до рук УПЦ МП.